Rijksmuseum Twenthe kan extra subsidie krijgen

Minister Bussemaker (OCW, PvdA) is bereid Rijksmuseum Twenthe extra subsidie te geven om in 2013 open te blijven voor het publiek. De Tweede Kamer moet wel zelf aangeven waar dat geld vandaan moet komen.

Bussemaker maakte gisteren in een Kamerdebat duidelijk dat bezuinigen op het aantal ambtenaren op het ministerie geen optie is. Het CDA had dit voorgesteld. Het geld moet binnen het budget voor cultuursubsidies worden gevonden. PvdA, VVD, D66, CDA, ChristenUnie en 50plus, de partijen die het museum open willen houden, moeten voor donderdag met een alternatief komen.

Door de plannen voor bezuinigingen op de cultuursubsidies zouden vier rijksmusea hun collecties niet meer kunnen tonen: Rijksmuseum Twenthe, Slot Loevestein, het Geldmuseun en Huis Doorn. Zij behouden de subsidies voor huisvesting en collectiebeheer, maar verliezen die voor exploitatie. Dit betekent dat als ze niet elders geld vinden, ze musea worden zonder publiek.

Om dit te voorkomen, vond het Geldmuseum geld bij de stichters, waaronder het ministerie van Financiën. De overige drie is dat nog niet gelukt. Volgens Bussemaker hoeft Slot Loevestein niet dicht; van de bijna 2 ton die het museum krijgt, kan het openblijven voor het publiek, zegt ze. Huis Doorn, waar afgelopen zondagnacht enkele kostbare zilveren bekers zijn gestolen, kan aanspraak maken op een eenmalige rijkssubsidie als het meedoet aan de herdenking in 2014 van de Eerste Wereldoorlog. Voor het Rijksmuseum Twenthe wil Bussemaker de korting van 50 procent verlagen tot 25 procent, wat 432.000 euro extra betekent. Het museum moet de rest van het geld dan vinden bij provincie Overijssel en de gemeente Enschede.