Republikeinen stemmen in met belastingverhoging voor allerrijksten

epa03507408 Speaker of the House John Boehner speaks during a press conference at the US Capitol in Washington DC, USA, 13 December 2012. Boehner addressed questions on the fiscal cliff and reportedly suggested that spending is the problem, not revenue. EPA/SHAWN THEW John Boehner, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, tijdens persconferentie op 13 december. Foto ANP / Shawn Thew

De Republikeinen hebben vandaag ingestemd met een belastingverhoging voor de allerhoogste inkomens in de Verenigde Staten. Dat maakte John Boehner, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, vandaag bekend bericht persbureau AP.

Boehners gaat ermee akkoord dat huishoudens die jaarlijks meer dan één miljoen dollar verdienen, zwaarder worden belast. Zijn instemming is een belangrijke stap in het bereiken van een akkoord over de zogenoemde begrotingsafgrond, ook wel bekend als de fiscal cliff.

‘Belangrijke stap, maar nog geen akkoord’

Dit is echter nog lang geen akkoord, laat onze correspondent Guus Valk weten. Valk:

“President Obama wil dat huishoudens die jaarlijks meer dan 250.000 dollar verdienen worden belast. Die huishoudens behoren tot de top twee procent rijkste Amerikanen. Boehner presenteerde zijn plannen aan zijn partijgenoten en die lijken ermee in te stemmen. Maar een akkoord is het nog niet. Hij moet hiermee nog naar Obama.

Wat houdt die fiscal cliff eigenlijk in

Begin volgend jaar gaan er in de Verenigde Staten een groot aantal maatregelen automatisch van start om het enorme begrotingstekort van het land te dichten. Deze maatregelen zorgen ervoor dat dit tekort met maar liefst vijf procent van het bruto binnenlands product (bbp) teruggedrongen wordt. Economieredacteur Maarten Schinkel schreef vorige maand in de krant:

“Op het eerste gezicht lijkt dat goed nieuws: het begrotingstekort is nog steeds zeer hoog, en zal in 2013 bij ongewijzigd beleid meer dan 8 procent van het bbp bedragen. Maar de manier waarop deze rigoureuze begrotingssanering plaatsvindt is veel te snel en te direct. Als er niets gebeurt, zo stelt het onpartijdige Amerikaanse Congressional Budget Office, dan stort de begrotingssanering de VS subiet in een recessie.”

Ondanks de verschillende opvattingen van de Republikeinen en de Democraten maakten de Congresleiders vorige maand bekend er vertrouwen in te hebben spoedig een akkoord te bereiken.

    • Jeannine Julen