Rabo-advocaat: vrijwel hele peloton stijf van epo

„Hypocrisie.” Mr. Harro Knijff spreekt over Lance Armstrong. Of liever: over de manier waarop de zevenvoudig Tourwinnaar van zijn voetstuk is gestoten. „Vrijwel het hele peloton stond stijf van de epo”, zegt Knijff. De advocaat vraagt zich af of pers en sponsors „er echt niet van op de hoogte waren dat in het wielerpeloton royaal gebruik gemaakt werd van verboden prestatiebevorderende middelen.”

De bespiegelingen van Knijff zijn opmerkelijk, want de advocaat is betrokken bij een rechtszaak waarin de voormalige Rabobankploeg beweert niets van doping te hebben geweten. In 2007 ontsloeg Rabo de Deen Michael Rasmussen, terwijl deze op het punt stond de Tour te winnen. Hij had tegen de autoriteiten gelogen over zijn verblijfplaats en was daarom onvindbaar voor de dopingjagers. Volgens Rasmussen wist Rabobank dat hij loog. De Deen eist daarom miljoenen aan schadevergoeding. De wielerploeg, vertegenwoordigd door Knijff, beweert echter het tegendeel. Was dat naïef? Misschien wel, zei Knijff vanmorgen, voordat de rechtszaak vanochtend werd voortgezet. „Iedereen had zich wat kritischer achter de oren moeten krabben.”