Project X-feest, bangalijst en inbrekersrisico de woorden van 2012

Een agent baant zich tijdens het Project-X feest door de menigte. Foto ANP/Catrinus van der Veen

De jaarlijkse verkiezing van het woord van het jaar kent dit maal een rebelse uitslag. Project X-feest is de winnaar in de Van Dale-verkiezing met zeventien procent van de 22.000 stemmen. Bangalijst werd tweede en inbrekersrisico sluit de top drie af.

Project X-feest heeft de populariteit te danken aan het zeer uit de hand gelopen feest in Haren van afgelopen september, maar de term is afgeleid van een film getiteld Project X.

Bangalijst is een lijst met namen van meisjes die gemakkelijk over te halen zouden zijn voor seks. En inbrekersrisico, dat woord gebruikte staatssecretaris van Justitie Fred Teeven toen een inbreker in het Noord-Brabantse Diessen omkwam bij een vechtpartij met de bewoners van een huis.

In de categorie jongerentaal won het woord whappen, bij lifestyle was de winnaar facebookrellen, bij amusement gangnamstijl naar de niet-te-missen Zuid-Koreaanse hit. Bij economie werd onderwaterhypotheek eerste en bij politiek weglooppoliticus.

Vorig jaar was tuigdorp het woord van het jaar. De jaren daarvoor wonnen gedoogregering, ontvrienden, swaffelen en bokitoproof.