President Obama steunt een verbod op aanvalswapens

Barack Obama is een voorstander van het herinvoeren van een verbod op zogenoemde aanvalswapens. De discussie over wapencontrole laaide op na het drama van vrijdag.
Barack Obama is een voorstander van het herinvoeren van een verbod op zogenoemde aanvalswapens. De discussie over wapencontrole laaide op na het drama van vrijdag. Foto EPA / Brendan Hoffman / Pool

De Amerikaanse president Barack Obama is een voorstander van het herinvoeren van een verbod op zogenoemde aanvalswapens. Witte Huis-woordvoerder Jay Carney zei dat vandaag, aldus persbureau AP.

Obama heeft al eerder gezegd een voorstander te zijn van een dergelijk verbod, maar maakte er in zijn eerste termijn geen prioriteit van. De Democratische senator Dianne Feinstein heeft aangegeven begin volgend jaar een wetsvoorstel te willen indienen om aanvalwapens weer te verbieden. Het vorige verbod, dat uit 1994 stamde, liep in 2004 af.

Obama wil ook iets doen aan een maas in de wet waardoor mensen op wapenshows vuurwapens kunnen kopen zonder dat hun verleden tegen het licht is gehouden, aldus Carney.

Wapenbezitdiscussie laait op in VS

Na de tragedie van vrijdag laaide de discussie rondom wapenbezit op in de Verenigde Staten. Obama riep in een speech op tot actie, maar noemde daarin nog geen expliciete maatregelen voor het aanpakken van wapenbezit. Woordvoerder Carney: “Het is duidelijk dat we er als natie niet genoeg aan hebben gedaan om de plaag van schietgeweld aan te pakken.” Obama wil volgens hem in de komende weken meer stappen gaan nemen.