President Irak getroffen door beroerte

epa02930772 Jalal Talabani, President of the Republic of Iraq, speaks during the general debate at the 66th session of the United Nations General Assembly at United Nations headquarters in New York City, New York, USA, 23 September 2011. World leaders have been gathering this week in New York for the annual meeting of the UN General Assembly, which has been focusing on post-Gaddafi Libya and the Palestinians' bid for statehood, amongst other issues. EPA/ANDREW GOMBERT De Irakese president Jalal Talabani tijdens een bijeenkomst van de VN in 2011 in New York. Foto ANP / Andrew Gombert

De 79-jarige Iraakse president Jalal Talabani heeft een beroerte gehad. Een medisch team probeert de conditie van de president te stabiliseren, bericht een woordvoerder van Talabani aan persbureau AP.

De president werd gisteren met spoed overgebracht naar het ziekenhuis toen hij signalen van vermoeidheid vertoonde. Zijn woordvoerders spraken toen nog van een ‘gezondheidsprobleem’, maar lieten verder niets los. Vandaag werd er dan toch meer bekend. Een ambtenaar van het Irakese kabinet, die enkel in anonimiteit informatie vrij wilde geven, berichtte zelfs dat Talabani gisteren flauw viel en bewusteloos was.

Woordvoerder Ali al-Moussawi meldde dat premier Nouri al-Maliki aanwezig is in het ziekenhuis waar Talabani momenteel wordt behandeld. Artsen zijn er nog niet over uit of de president voor zijn behandeling in Irak zal verblijven, of dat hij naar een ander land wordt overgevlogen.

Grotendeels ceremoniële post

De Irakese president vervult grotendeels een ceremoniële rol in het land, maar beschikt toch over een zekere hoeveelheid macht. Zo is hij in staat executies nietig te verklaren en ondertekent hij door het parlement goedgekeurde wetten. Talabani, die deel uitmaakt van de Koerdische minderheid, heeft geregeld opgetreden als bemiddelaar bij geschillen tussen de overheid en minderheidsgroeperingen.

    • Jeannine Julen