Ontplofte landmijn doodt 10 meisjes in Afghanistan

Een groep meisjes kwam gisteren om het leven in het oosten van Afghanistan.

Kabul. Tien meisjes zijn door een ontploffende landmijn gedood. Twee andere meisjes raakten ernstig gewond en moesten naar het ziekenhuis. Ze verkeren in levensgevaar.

De groep meisjes, in leeftijd uiteenlopend van negen tot dertien jaar, waren volgens een woordvoerder van de gouverneur van de provincie Nangarhar brandhout aan het sprokkelen toen een van de kinderen de landmijn met een bijl raakte.

Deskundigen troffen kort daarna in de omgeving van de explosie nog een tweede, niet geëxplodeerde oude landmijn aan.

Afghanistan is nog altijd een van de landen met de meeste landmijnen ter wereld, ook al is er de afgelopen jaren hard gewerkt om duizenden mijnen te ruimen. De meeste landmijnen dateren nog uit de jaren 90, toen mujahedeenfacties in een bittere strijd met elkaar waren gewikkeld. Dikwijls beseffen mensen in plattelandsgebieden pas dat er landmijnen op een bepaalde plek liggen wanneer er eentje explodeert.

Ook in een buitenwijk van de hoofdstad Kabul deed zich gisteren een ontploffing voor, hierbij kwam één persoon om het leven. Het ging om een plaats waar een onderaannemer die veel zaken doet met het Afghaanse leger was gevestigd. Bij de explosie vielen ook vijftien gewonden. Een naburige NAVO-basis, Camp Phoenix, bleef net buiten schot. (AP, AFP, BBC)