Omroepen EO, IKON en ZvK gaan samen verder

ZOETERMEER **ILLUSTRATIE** - Een prullenbak met logos van de publieke omroepen in Hilversum. Hilversum maakt zich op voor een gure bezuinigingswind vanuit Den Haag. Nu de kansen toenemen op een rechts kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV vrezen omroepbestuurders dat het budget flink beperkt zal worden. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
ZOETERMEER **ILLUSTRATIE** - Een prullenbak met logos van de publieke omroepen in Hilversum. Hilversum maakt zich op voor een gure bezuinigingswind vanuit Den Haag. Nu de kansen toenemen op een rechts kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV vrezen omroepbestuurders dat het budget flink beperkt zal worden. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT Rutte II bezuinigt nog eens 100 miljoen op het omroepbestel. Foto ANP / Lex van Lieshout

De EO gaat samen verder met IKON en Zendtijd voor Kerken (ZvK). De omroepen zijn voornemens een productiehuis te starten, dat programma’s van IKON en ZvK blijft maken.

IKON en ZvK blijven tot 2016 als zelfstandige omroeporganisaties bestaan.

‘Onverstandig om levensbeschouwelijke omroepen schrapt’

EO-directeur Arjan Lock:

“We vinden het erg en onverstandig dat de staatssecretaris heeft besloten de kleine levensbeschouwelijke omroepen te schrappen. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om het geluid van de kerken door te laten klinken. We rekenen daarbij wel op de politiek om het geluid van de levensbeschouwelijke stromingen financieel mogelijk te blijven maken.”

Eerder kozen IKON en ZvK voor samenwerking met de NCRV.

IKON/ZvK-bestuurder Ton F. van Dijk motiveert de keuze voor de EO:

“Er is een nieuwe politieke situatie ontstaan met het schrappen van de uitzendlicentie van IKON en ZvK per 2016. Dat leidt bij ons tot een strategische heroverweging en we zijn tot de conclusie gekomen dat we in samenwerking met de EO de meest kansrijke uitgangspositie hebben om ons geluid te laten voorbestaan. Daarbij gaan we kijken of we na 2016 een productiehuis gaan opzetten. De aangesloten kerkgenootschappen hebben ook unaniem ingestemd met de keuze voor de EO.”

Kabinet bezuinigt nog eens 100 miljoen op omroepbestel

Rutte I schrapte al 200 miljoen euro, dat ging onder meer ten koste van de Wereldomroep en het Muziekcentrum van de Omroep. Rutte II bezuinigt nog eens 100 miljoen. Hierdoor verliezen de omroepen binnen enkele jaren eenderde van hun budget.