Obama doet Republikeinen tegenvoorstel voor begroting

Boehner en Obama in de Roosevelt Room van het Witte Huis bij het bespreken van de begrotingsproblematiek. Foto AP / Carolyn Kaster

In de eerder vastgelopen Amerikaanse begrotingsonderhandelingen heeft Obama vandaag een tegenvoorstel gedaan op de belastingverhoging die de Republikeinen voor ogen hadden. De president wil volgens anonieme bronnen de belasting ophogen voor mensen die meer dan 400.000 dollar per jaar verdienen.

De president vindt de grens van 1 miljoen, die de Republikeinen gisteren voorstelden, te hoog en gaf toen nog aan dat de hogere belastingen al zouden moeten gelden bij een inkomen van meer dan 250.000 dollar. Met zijn nieuwe voorstel probeert de president de andere partij tegemoet te komen, zo schrijft persbureau AP.

Met deal moet fiscal cliff voorkomen worden

Als de Republikeinen en de Democraten het niet eens worden over nieuwe maatregelen, wordt de belasting voor iedereen met een inkomen, ongeacht hoe hoog of laag dat is, verhoogd en dat zal leiden tot de fiscal cliff (begrotingsafgrond). Begin volgend jaar wordt dan namelijk automatisch een groot aantal maatregelen van kracht, die samen zorgen voor een vermindering van het Amerikaanse begrotingstekort met maar liefst 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

John Boehner, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, was tot nu toe fel tegen het verhogen van welke belasting dan ook. Hij stelde eerder voor in tien jaar tijd 800 miljard dollar op te halen door mazen in de fiscale wetgeving te dichten.

Hij staat echter onder toenemende druk van Republikeinse senatoren die zeggen dat hij moet toegeven aan de eis van Obama om de belasting voor rijken te verhogen. In ruil daarvoor zou Obama begin volgend jaar extra bezuinigingsmaatregelen moeten treffen en de federale leenlimiet moeten verhogen.

    • Annemarie Coevert