Museveni: homo’s niet vervolgen of doden

De Oegandese president Yoweri Museveni heeft gezegd dat homoseksuelen niet vervolgd moeten worden of de doodstraf moeten krijgen. Maar hij zei ook het propageren van homoseksualiteit niet getolereerd wordt. Het is de eerste keer dat Museveni zich uitspreekt over een controversiële anti-homowet, waar het parlement zich over buigt.

Homoseksualiteit is al illegaal in Oeganda, maar het wetsvoorstel beoogt de straffen nog strenger te maken. In het oorspronkelijke voorstel stond dat op bepaalde vormen van homoseksualiteit, zoals door iemand met hiv, de doodstraf zou moeten staan. Dit zou inmiddels vervangen zijn door levenslange celstraf. Ook moet het ‘propageren’ van homoseksualiteit illegaal worden.

Museven koos zijn woorden zorgvuldig om te voorkomen dat hij zich voor of tegen het voorstel zou uitspreken. „Als er homoseksuelen zijn, moeten we hen niet doden of vervolgen, maar er homoseksualiteit moet ook niet gepropageerd worden.” Afrikaanse tegenstanders van homoseksualiteit zeggen dat dit een westers concept is, geïntroduceerd door kolonisten. Maar Museveni zei dat hij traditionele chiefs kende die homo waren, maar dit geheim hielden.

Het wetsvoorstel is drie jaar geleden al opgesteld, maar nooit aangenomen omdat Museveni de internationale reacties vreesde. Westerse donoren hebben het voorstel veroordeeld en gedreigd ontwikkelingshulp aan Oeganda stop te zetten als het wordt aangenomen.

Maar internationale kritiek maakt voorstanders van de wet juist strijdbaar. Parlementsvoorzitter Rebecca Kadaga heeft het voorstel onlangs weer uit de kast gehaald en zei dat het zou worden aangenomen als „kerstcadeau”. Maar het parlement is met reces tot januari zonder erover te hebben gestemd. Zelfs als het parlement het voorstel goedkeurt, moet Museveni hem tekenen voordat hij kracht van wet krijgt. (BBC)