‘Metropole Orkest mogelijk gered door extra geld’

Den Haag - Vandaag geeft het Metropole orkest een concert in nieuwspoort als demonstratie tegen de aangekondigde bezuinigingen. foto: ANP/Evert-Jan Daniels
Den Haag - Vandaag geeft het Metropole orkest een concert in nieuwspoort als demonstratie tegen de aangekondigde bezuinigingen. foto: ANP/Evert-Jan Daniels Metropole Orkest in Nieuwspoort als demonstratie tegen de eerdere bezuinigingen. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Het Metropole Orkest kan door een eenmalige subsidie tot 2017 blijven bestaan. Eerder werd het voortbestaan van het orkest bedreigd, maar door toedoen van de VVD en PvdA ontvangt het toch extra geld.

De twee partijen bereiden een motie voor waarin staat dat het orkest eenmalig zeven miljoen euro zal ontvangen. Volgens PvdA-Kamerlid Martijn van Dam is het bedrag gereserveerd uit het potje voor Media en Cultuur. Hoe het geld exact zal worden verdeeld, wordt pas donderdag duidelijk. PvdA en VVD menen wel dat het zeker mogelijk is een bedrag vrij te maken voor het Metropole Orkest.

Eerder was het ensemble al een som van negen miljoen euro toegezegd, maar doordat er nu nog zeven miljoen bijkomt, kan het orkest tot 2017 voortbestaan. Nadien blijft de mogelijkheid bestaan om net als andere orkesten cultuursubsidie aan te vragen.

‘Onduidelijk waarom nu wel geld beschikbaar is’

Onze mediaredacteur Jan Benjamin licht toe dat de plannen voor de bezuinigingen voortkomen uit het vorige kabinet. Maar waarom nu dan toch besloten is de plannen te wijzigen is onduidelijk. Benjamin:

“Het is niet helder waarom PvdA en VVD nu pas komen met een oplossing. Wat ze wel bekendmaken is dat ze een tijdlang hebben zitten rekenen en nu tot dit alternatief zijn gekomen. Het kan best zijn dat ze geschrokken zijn van alle reacties die volgden nadat bekend werd dat het orkest zou stoppen.”

Al veel langer heibel over voortbestaan orkest

Het kabinet weigerde vier dagen geleden nog het orkest een zogenoemde bruidsschat na te laten. Deze eenmalige uitkering zou voldoende moeten zijn voor de organisatie om “op eigen benen te kunnen staan”. In een brief aan de Tweede Kamer stelde staatssecretaris Dekker echter dat het ondernemingsplan van het Metropole Orkest “helaas” geen perspectief bood voor zelfstandigheid.

De afwijzing van Dekker kwam na het verzoek van het orkest om slechts de helft van het huidige subsidiebedrag uit te keren. Maar ook de uitkering van de verzochte 3,5 miljoen euro vond Dekker te veel. Hij willigde het verzoek dan ook niet in.

De Kamer zou vandaag beslissen over het lot van het Metropole Orkest, maar dat is tot donderdag uitgesteld. Het orkest maakt nu nog deel uit van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), maar moet zelfstandig verder. Als deel van het MCO wordt het betaald vanuit het omroepbudget.

    • Jeannine Julen