Machtsstrijd in UMP tot najaar 2013 uitgesteld

De UMP, de grootste Franse oppositiepartij, gaat opnieuw stemmen over het leiderschap. Na een maand openlijke ruzie over de uitslag van de ledenraadpleging van 18 november, zijn de twee kandidaten, partijsecretaris Jean-François Copé en oud-premier François Fillon, het gisteren eens geworden over een nieuwe stemronde in september.

Het conflict legde een kloof bloot tussen de gematigde Gaullistische stroming van Fillon en de uitgesproken rechtse stijl van Copé en zijn politieke voorbeeld, oud-president Nicolas Sarkozy. De tien jaar oude partij dreigde zelfs te splijten nadat Fillon, gesteund door een ruime meerderheid van de UMP-parlementariërs in de Assemblée Nationale een nieuwe fractie oprichtte.

Bemiddelingspogingen van oud-premier Alain Juppé en Sarkozy zelf liepen op niets uit. Maar Jean-Pierre Raffarin, premier onder president Jacques Chirac van 2002 tot 2005, slaagde wel. Fillon beloofde de uitslag van de leiderschapsverkiezingen niet meer bij de rechter aan te vechten en Copé ging akkoord met het voorstel van Fillon om de leden snel om een nieuw oordeel te vragen. Tot die tijd zal Copé waarnemend partijleider blijven, een rol die hij vervult sinds de door Sarkozy verloren verkiezingen van afgelopen mei.

Vooral het extreemrechtse Front National van Marine Le Pen en de centrum-rechtse partij UDI van voormalig UMP-politicus Jean-Louis Borloo zouden geprofiteerd hebben van de spectaculaire crisis.