Kortkolom economie

Extra rechercheurs tegen witwassen

Amsterdam. Justitie wil de recherchecapaciteit om witwassen op te sporen uitbreiden met 585 extra rechercheurs. De opsporingsdienst van de fiscus, de Fiod, krijgt honderd rechercheurs extra. Dat heeft een woordvoerder van minister Opstelten (Justitie, VVD) bevestigd. Witwassers in het criminele circuit, maar ook in het reguliere bedrijfsleven, hebben nagenoeg vrijspel, zo bleek uit een gisteren in deze krant gepubliceerde evaluatie van witwaspraktijken in Nederland. De opsporingscapaciteit schiet tekort en justitie en de fiscus hebben nauwelijks inzicht in de omvang van het Nederlandse witwascircuit. (NRC)

Trojka blijft kritisch over Griekenland

Amsterdam. Griekenland blijft grote risico’s lopen om tekort te schieten in zijn verplichtingen om de overheidsbegroting op orde te krijgen. Dat is de conclusie van het laatste rapport van de Europese Commissie, de ECB en het IMF – samen de trojka genoemd. De trojka vreest politieke weerstand tegen bezuinigingen, die opnieuw tot een tekort kan leiden. Ook meldde de trojka gisteren dat Griekenland veel minder belastingcontroles heeft uitgevoerd dan afgesproken. (Reuters)

Winkeliers voorzien record kerstomzet

Amsterdam. Winkeliers verwachten een recordomzet te draaien in aanloop naar de kerstdagen. Ze rekenen op een extra omzet van circa 790 miljoen euro. Dat maakte winkeliersvereniging Detailhandel Nederland vandaag bekend, zich baserend op inkoopcijfers van de winkeliers. Vorig jaar kwam de extra kerstomzet nog uit op een bedrag van 780 miljoen euro. Reden voor de hoge verwachtingen dit jaar is dat de kerstdagen op dinsdag en woensdag vallen. De winkeliers maken zich op voor een topdruk weekend. „Maar ook op maandag, normaal gesproken een rustige detailhandelsdag, kunnen er dus nog volop kerstinkopen gedaan worden.” (NRC)

Morgan Stanley beboet om Facebook

Amsterdam. Zakenbank Morgan Stanley, die Facebook begeleidde bij zijn beursgang in mei, moet een boete van vijf miljoen dollar betalen aan de staat Massachusetts. Dat meldt persbureau Reuters. Morgan Stanley ligt onder vuur sinds Facebook naar de beurs ging, omdat de bank gevoelige informatie over Facebook vooraf maar aan een select groepje klanten bekend zou hebben gemaakt. Deze boete is de eerste die aan Morgan Stanley is uitgedeeld als gevolg van de omstreden beursgang. (NRC)

Imtech neem Finse branchegenoot over

Amsterdam. Technisch dienstverlener Imtech neemt zijn Finse branchegenoot EMC Talotekniikka Oy over. Dat meldt het Goudse bedrijf vandaag. Het Finse bedrijf heeft 580 medewerkers in dienst en realiseert volgens Imtech opbrengsten van ruim 100 miljoen euro per jaar. Hoeveel Imtech voor de Finse technisch dienstverlener betaalt, is niet bekendgemaakt. Onderdeel van de strategie van Imtech is in Scandinavië „aanzienlijk” te groeien. (NRC)