Kortkolom buitenland

Strafhof: krijgsheer Congo vrijgesproken

Den Haag. De Congolese militieleider Mathieu Ngudjolo Chui is vanmorgen vrijgesproken door het Internationaal Strafhof van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Ngudjolo had volgens de aanklager in 2003 de aanval bevolen op Bogoro, een dorpje in het oosten van Congo, waarbij 200 mensen omkwamen. De rechters hoorden verhalen van slachtoffers die levend waren verbrand, vrouwen die waren verkracht en baby’s die tegen de muur waren gegooid. Maar rechter Bruno Cotte zei dat de aanklagers niet hadden bewezen dat Ngudjolo opdracht gaf tot de aanval. Het is het tweede vonnis van het Strafhof. (Reuters, BBC)

Israël: 1.500 nieuwe huizen kolonisten

Jeruzalem. Israël heeft gisteren bouwplannen voor 1.500 nieuwe huizen voor joodse kolonisten in Oost-Jeruzalem goedgekeurd. De plannen werden in 2010 al aangekondigd, maar weer bevroren na felle internationale kritiek. Oost-Jeruzalem is de beoogde hoofdstad van de Palestijnse staat, die vorige maand door de Verenigde Naties werd erkend. Daarna kondigde Israël al bouwplannen aan voor 3.000 nieuwe huizen in bezet Palestijns gebied. Waarschijnlijk volgt deze week het finale fiat voor nog 5.000 nieuwe huizen. (NRC)

Egyptische procureur biedt ontslag aan

Kairo. De nieuwe procureur-generaal van Egypte heeft zijn ontslag aangeboden na aanhoudende protesten tegen zijn benoeming. Talaat Ibrahim is vorige maand door president Morsi benoemd nadat zijn voorganger was ontslagen. De maatregel wekte de woede van leden van de rechterlijke macht die het ontslag zagen als een aantasting van hun onafhankelijkheid. Naar verwachting zal zijn ontslag komende zondag worden voorgelegd aan de Hoogste Rechterlijke Raad. (BBC)

Ondergangsprofeten opgepakt in China

Beijing. De Chinese politie heeft 101 mensen, onder wie leden van de christelijke sekte ‘Almachtige God’, gearresteerd omdat ze het gerucht verspreiden dat het einde van de wereld nabij is. Op 21 december 2012 zou de ondergang beginnen, in lijn met de voorspelling van het Mayavolk. Bij de arrestaties nam de politie pamfletten, dvd’s, boeken en ander materiaal in beslag, waarmee ze hun apocalyptische denkbeelden wilden propageren. (AP)