Kortkolom binnenland

Parachutist ligt negen dagen dood in wei

Amsterdam. Een 48-jarige parachutist heeft 9 dagen dood in een weiland gelegen voordat hij werd opgemerkt. Hij werd gisteren gevonden door de eigenaar van het weiland in de buurt van de Gelderse luchthaven Teuge. De man was niet als vermist opgegeven. In Nederland geldt bij parachutespringen geen afmeldplicht. Het parachutecentrum waar de man zijn sprong had gemaakt, had daarom niet gemerkt dat hij niet was teruggekomen. Het centrum bevestigde dat de parachute van de man niet was geopend. (NRC)

Duikers op zoek naar lichamen Baltic Ace

Amsterdam. Duikers van de marine zullen vanaf vandaag in het wrak van de gezonken Baltic Ace zoeken naar de lichamen van de zes bemanningsleden die nog worden vermist. Dat gebeurt na een officieel verzoek van de Bahama’s, de staat waar de Baltic Ace stond geregistreerd. Het schip zonk op 5 december tijdens slecht weer binnen een kwartier na een aanvaring met een containerschip. Dertien van de 24 opvarenden konden worden gered, vijf lichamen werden geborgen. (NRC)

Teeven: Somalische asielzoekers terug

Amsterdam. Asielzoekers uit de Somalische hoofdstad Mogadishu kunnen weer worden teruggestuurd. De situatie in de stad is veilig genoeg, vindt staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD), die zijn besluit baseert op een rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken, eind vorige maand. Mogadishu werd een tijd lang te gevaarlijk gevonden om vluchtelingen uit de stad terug te sturen. Het ministerie ziet nu „verbeteringen”. Vluchtelingenwerk noemt het terugsturen onverantwoord omdat er geen sprake is van duurzame verbetering van de veiligheidssituatie. (NRC)

‘Minder naar huisarts bij meer eigen risico’

Amsterdam. Een op de tien Nederlanders zegt minder vaak naar de huisarts te zullen gaan vanaf 1 januari. Reden is dat het eigen risico wordt verhoogd tot 350 euro per persoon per jaar. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Het resultaat is opmerkelijk omdat bezoek aan de huisarts helemaal niet onder het eigen risico valt. De verhoging is onder meer bedoeld om iedereen iets meer te laten betalen aan de zorg. (NRC)