Koers KPN bijna 15 procent lager door 4G

Beleggers zijn sceptisch over de kansen van KPN.

Amsterdam. De koers van het aandeel KPN is gisteren hard onderuitgegaan, het aandeel is met een verlies van bijna 15 procent gesloten. De koersval wordt veroorzaakt door het terugschroeven van het dividend. KPN heeft extra geld nodig om de licenties op mobiele frequenties te betalen en verlaagt daarom de uitbetalingen aan aandeelhouders. Het is de tweede keer dat topman Eelco Blok het mes zet in het dividend. Vrijdagavond werd bekend dat KPN ruim 1,3 miljard euro betaalde voor mobiele frequenties waarmee onder meer snel mobiel internet mogelijk wordt. Daarnaast moet KPN extra investeren om 4G-technologie op grote schaal aan te bieden in het komend jaar.

Blok gaat ervan uit dat KPN de miljardeninvesteringen in de komende zeventien jaar – de looptijd van de frequenties – ruimschoots zal terugverdienen. Maar beleggers zijn sceptisch over de kansen van de Nederlandse marktleider: het aandeel KPN verloor dit jaar al de helft van zijn waarde, ook al duwde de nieuwe Mexicaanse grootaandeelhouder América Mòvil de koers nog kortstondig omhoog.

KPN maakte gisteren bekend dat het zijn Spaanse dochter Simyo verkoopt aan Orange, onderdeel van France Telecom. KPN stoot zoveel mogelijk buitenlandse belangen af om de positie in Nederland te kunnen versterken. Eerder dit jaar zijn pogingen mislukt om het Duitse dochterbedrijf E-Plus en het Belgische BASE te verkopen. nrc