Kijktips

Film

The Rebound (Bart Freundlich, 2009, VS).

Romantische komedie. Sandy (Catherine Zeta-Jones), moeder van twee kinderen, verlaat overspelige echtgenoot en ontmoet in New York de veel jongere Aram (Justin Bartha). RTL5, 20.30-22.20u.

Tagebuch einer Verlorenen (Georg Wilhelm Pabst, 1929, D).

Melodrama dat destijds een schandaal veroorzaakte en door de censuur werd ingekort. Louise Brooks speelt een jonge vrouw die, nadat zij een bastaard heeft gebaard, door haar ouders in een tehuis voor ‘gevallen meisjes’ wordt gestopt en zich daar het sadisme van de leiding moet laten welgevallen. Als ze daaruit ontsnapt, belandt ze in een bordeel. Arte, 23.40-01.15u.

The Unbearable Lightness of Being (Philip Kaufman, 1988, VS).

Kundera-verfilming stelt het zonder de bespiegelingen van de schrijver, maar het camerawerk en de acteurs (Daniel Day-Lewis, Juliette Binoche en Lea Olin) maken veel goed. Achter het IJzeren Gordijn ontvouwt zich de liefdesgeschiedenis van de chirurg, zijn vriendin en zijn onder de ontrouw lijdende vrouw. BBC 1, 00.35-03.20u.

Informatief

De Gouden Eeuw: Nieuw volk.

Vandaag over de val van Antwerpen in 1585 en de daarop volgende uittocht van protestanten noordwaarts. Steden als Leiden ontwikkelen immigratiebeleid. Ned.2, 20.25-21.10u.

Dockland: De revolutieroute.

In het laatste deel van De revolutieroute zet Rudi Vranckx zijn reis door Libië voort en ziet dat daar de hoop leeft. Bij een illegaal bezoek aan Syrië blijkt dat ‘hoop’ daar is weggevaagd door de begane wreedheden. Canvas, 21.35-22.30u.

Het uur van de wolf: Het ritme van Elly de Waard.

De dichteres over haar leven, carrière en liefde voor poëzie. Ned.2, 23.00-00.00u.