Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Kamp: er moet protocol komen voor aangespoelde zeezoogdieren

DEN HELDER - De overleden bultrug Johannes op De Razende Bol. De walvis was woensdag aangespoeld op de zandbank in de Waddenzee ANP NICO JANKOWSKI
DEN HELDER - De overleden bultrug Johannes op De Razende Bol. De walvis was woensdag aangespoeld op de zandbank in de Waddenzee ANP NICO JANKOWSKI De overleden bultrug Johannes. Foto ANP / Nico Jankowski

Volgens minister Kamp is het wenselijk dat er een protocol komt voor aangespoelde zeezoogdieren. Dat zei hij vandaag in de Tweede Kamer in reactie op vragen over de overleden bultrug Johannes die vorige week bij Texel aanspoelde, meldt de NOS.

Kamp meent dat met een protocol de “kansen voor dit soort unieke dieren zo groot mogelijk” kunnen worden gemaakt. De PVV en de Partij van de Dieren uitten veel kritiek op de vele pogingen Johannes weer in de zee te krijgen. Kamp vindt echter dat op “een uitstekende manier” geprobeerd is de bultrug te redden.

De minister erkent echter wel dat niet alles vlekkeloos verliep en vindt het daarom zaak dat er een protocol komt. Eerder eisten diverse organisaties ook al opheldering over de gang van zaken rond het overlijden van de gestrande walvis in de Waddenzee. Er was sprake van gebrekkige samenwerking en belangenverstrengeling, meent directeur Geert Vons van Sea Shepherd Nederland.

Natuurmuseum Naturalis toonde nog voor de dood van het dier interesse in het karkas en dat is bij verschillende partijen in het verkeerde keelgat geschoten. De directeur ontkent overigens geruchten dat Sea Shepherd een stille tocht voor het dier wil organiseren.