Kamer wil nog deze week debat met Weekers over relatie met Van Rey

DEN HAAG - Staatssecretaris Frans Weekers tijdens het overleg. In de Tweede Kamer voert de vaste kamercommissie voor Financien voert wetgevingsoverleg over het Belastingplan 2013. ANP PHIL NIJHUIS
DEN HAAG - Staatssecretaris Frans Weekers tijdens het overleg. In de Tweede Kamer voert de vaste kamercommissie voor Financien voert wetgevingsoverleg over het Belastingplan 2013. ANP PHIL NIJHUIS De Kamer wil tekst en uitleg van Weekers. Foto ANP / Phil Nijhuis

De Tweede Kamer wil nog deze week een debat met staatssecretaris Frans Weekers (VVD) over zijn relatie met partijgenoot Jos van Rey. Ook premier Rutte zal daarbij aanwezig zijn. “Er is in de media een discussie over de integriteit van een bewindsman, of je dat nu leuk vindt of niet”, zei D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold vanmiddag. “Daarmee kan hij niet de kerstvakantie in.”

De oppositie wil onder meer opheldering over de steun van Van Rey, ex-wethouder in Roermond en voormalig VVD-senator, aan Weekers’ persoonlijke verkiezingscampagne. Hij betaalde enkele duizenden euro’s voor een reusachtige beeldtenis van Weekers op een 35 meter hoge paal langs de A73.

De 35 meter hoge reclamezuil van Frans Weekers langs de A73 bij Roermond. Foto NRC / Chris KeulenDe 35 meter hoge reclamezuil van Frans Weekers langs de A73 bij Roermond. Foto NRC / Chris Keulen

Volgens Weekers ging het om een bijdrage aan de “regionale campagne” van de VVD in Limburg, zo zei hij gisteren in Nieuwsuur. Maar volgens Van Rey was het een persoonlijk bedoelde donatie, zo zei hij begin september tegen NRC Handelsblad. Weekers zelf bevestigde tegenover NRC nog in november dat het ging om een bijdrage van Van Rey aan “mijn persoonlijke campagne. Daarmee heb ik ingestemd.”

Weekers in Nieuwsuur:

Kamer wil ook Rutte bij debat

De Kamer wil ook dat premier Rutte bij het debat aanwezig is, dit in zijn rol van oud-kabinetsformateur. Rutte heeft met Weekers gesproken over de donatie tijdens hun ‘kennismakingsgesprek’, vlak voor de start van het tweede kabinet-Rutte. Beiden zagen toen geen beletsel voor het komend functioneren van de staatsssecretaris in het nieuwe kabinet.

De oppositie wil uitleg over de gang van zaken rond de vestiging van een belastingkantoor in Limburg. Zo wilde Weekers kantoren van de Belastingdienst van Venlo naar Roermond verplaatsen. De Kamer wil daarover uiterlijk morgen een feitenrelaas, alsmede publicatie van alle –afwijkende- adviezen die daarover aan Weekers zijn gegeven, en het schriftelijk verkeer tussen de Belastingdienst en het ministerie van Binnenlandse Zaken hierover.

Ook moet Weekers aangeven wat de regels zijn voor het omgaan met verzoeken van burgers aan zijn adres. Van Rey had in maart aan Weekers een schriftelijk verzoek gedaan om te ontkomen aan een heffing (overdrachtsbelasting) bij het op afstand zetten van zijn vastgoedportefeuille. Korte tijd later kon hij terecht bij een ambtenaar van de belastingdienst om hierover te overleggen – overigens zonder enig resultaat.