Jeugdzorg wil 15-jarige rauwe-groente-eter uit huis plaatsen

Still uit de documentaire 'Rauwer'

Bureau Jeugdzorg start een spoedprocedure en wil de 15-jarige Tom Watkins, waarover de documentaire Rauwer is gemaakt, uit huis laten plaatsen. Dit omdat Tom door zijn moeder Francis Kenter niet naar school wordt gestuurd. Dat schrijft de NOS vanochtend.

Tom en zijn moeder werden bekend dankzij de documentaire Rauw en diens opvolger Rauwer, die gisteravond werd uitgezonden en bijna een half miljoen kijkers trok. De 15-jarige jongen krijgt alleen rauwe groenten te eten omdat Francis gelooft dat dit de enige gezonden manier van eten is.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Volgens Kenter wil Jeugdzorg haar zoon voor het einde van dit jaar uit huis plaatsen, zodat hij in het nieuwe jaar naar school gaat. Nu krijgt hij thuis les van zijn moeder. Zij heeft daarvoor geen toestemming van de leerplichtambtenaar.

Kenter weigert Tom naar school te sturen om te voorkomen dat hij tussendoor slecht eet:

“Het is onmogelijk om een kind op de middelbare school gezond te laten eten. Tussen de middag halen ze eten uit de supermarkt of de kantine waar geen gezonde voeding te krijgen is.”

De moeder van de jongen gaat de spoedprocedure aanvechten omdat ze vermoedt dat haar zoon zal weglopen uit de instelling van Jeugdzorg.