ING neemt educatieve boeken over van NDC

Thieme Meulenhoff, een van de grootste educatieve uitgeverijen van Nederland, komt in handen van ING Corporate Investments.

De uitgeverij maakt nu nog deel uit van NDC/VBK. Bank-verzekeraar ING is al aandeelhouder (en schuldeiser) van het noordelijke mediaconcern. Wat ING betaalt is niet bekend. De verkoop van Thieme maakt deel uit van de opsplitsing van het mediabedrijf. Het concern heeft te veel schulden. Op 1 november werden al de algemene boeken verzelfstandigd. ING verwierf daarin een minderheidsbelang. NDC/VBK kocht Thieme vier jaar geleden voor circa 145 miljoen euro van krantenuitgever PCM, waar deze krant toen nog onder viel. Dat zorgde voor een miljoenenschuld bij ING.

Nu staat alleen nog de NDC Mediagroep te koop (Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en huis-aan-huisbladen). Volgens bronnen wil ING hier 70 à 80 miljoen euro voor hebben. Eerder was sprake van een vergeefs bod van 50 miljoen. Nu hebben zich twee consortia gemeld. Het ene bestaat onder meer uit uitgeverij BDU, de beheersmaatschappij van de familie Hazewinkel en beide directeuren van NDC Mediagroep. De andere groep bestaat uit de stichtingen Fryslân Boppe (ex-Friesland Bank) en Je Maintiendrai (de huidige grootaandeelhouder van NDC/VBK).