In 'Zeezicht' laat het O.T. hoop zien

Toneel

Zeezicht, door O.T. Theater. Gezien: 14/12 in O.T. Theater, R’dam. Tournee t/m 22/12. Inl. ot-rotterdam.nl ****

Daar sta je dan bovenaan de piramide van kinderen en kleinkinderen. Altijd hard gewerkt en nu eindelijk tijd. Hoe nu verder?

In de tragikomedie Zeezicht van Edward Albee wil Nancy avontuurlijk van kuststrook naar kuststrook trekken. Haar man Charlie verlangt naar zijn verdiende rust. Als ze tijdens een vakantie aan zee het onderwerp aansnijden, mondt het gesprek uit in een pittige ruzie.

Bij het O.T. Theater bouwt actrice Ria Eimers als Nancy de spanning meesterlijk op. Ze laat bijna terloops steeds kwetsendere opmerkingen vallen. De strandstoelen komen verder en verder uit elkaar te staan en de geschilderde zeegolven op de toneelvloer gaan op gevaarlijke barsten in het ijs lijken.

De nogal absurde verschijning van twee reuzehagedissen (Romana Vrede en Matijs Jansen) geeft het conflict een bizarre twist. Het jonge koppel lijkt verdacht veel op Nancy en Charlie, alleen kent het nog geen emotie, filosofie of laat staan kunst.

De gesprekken zijn af en toe wat lang uitgesponnen, maar de de acteurs leggen de menselijke denkwereld vaak verrassend confronterend en vooral enorm geestig uit.

Het mensenkoppel besluit uiteindelijk om de wilde wezens onder haar hoede te houden. Hopelijk zegt dit ook iets over de plannen van de ervaren theatermakers van het O.T. , die na 170 voorstellingen en bijna 40 jaar werken nu moeten stoppen.