Huisartsen trekken kort geding om EPD in

Een huisarts informeert een patiënt in haar praktijk en raadpleegt het elektronisch patientendossier. Foto ANP / Lex van Lieshout Een huisarts informeert een patiënt in haar praktijk en raadpleegt het elektronisch patientendossier. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het kort geding dat huisartsen aanspanden tegen verzekeraars is ingetrokken. Over drie maanden wordt besloten of er alsnog een kort geding komt, zei bestuurslid Annelies Leloup vanochtend op Radio 1.

Zorgverzekeraars dreigden volgens de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen alleen contracten te sluiten met huisartsen die zich aansluiten bij het Landelijk Schakelpunt, zoals de opvolger van het EPD wordt genoemd. Huisartsen kunnen niet aan die contracten ontkomen, omdat ze er voor bijna de helft van hun inkomsten van afhankelijk zijn.

‘Probleem nog niet opgelost’

Nadat het kort geding was aangespannen, zegden de zorgverzekeraars toe dat aansluiting bij de opvolger van het EPD geen vereiste meer is. Alle huisartsen krijgen daar een brief over. Hiermee is het probleem volgens Leloup nog niet opgelost.

“De verzekeraars investeren alleen maar in dit systeem en zo dwingen ze ons in de toekomst hier toch aan mee toe doen. Andere manieren van communiceren worden niet meer gefinancierd.”

De huisartsenvereniging wil nu drie maanden aanzien of de situatie verbetert. “Van een spoedeisend belang is door de toezegging van de verzekeraars geen sprake meer.” Een kort geding tegen de organisatie achter het nieuwe patiëntendossier, de VZVZ, is ook ingetrokken.

Straks tweehonderdduizend mensen toegang tot gevoelige info

De huisartsenvereniging wees er vorig week op dat straks tweehonderdduizend mensen toegang hebben tot gevoelige medische informatie. Het zou een kwestie van tijd zijn voordat iemand een pasje verliest of een pasje wordt gestolen en kwaadwillenden toegang hebben tot medische informatie.

Leloup zegt niet per se tegen het Landelijk Schakelpunt te zijn. “Willen natuurlijk het liefst alle systemen op een lijn, maar zolang uitgezocht moet worden of het veilig is, zou je dat op kleine schaal moeten doen.” Zolang dat gebeurt, moeten verzekeraars andere systemen volgens haar blijven financieren.

    • Marije Willems