Fanclub Zenit: zwarten en zeker homo’s weren

Zwarte voetballers moeten worden geweerd. En voor homoseksuele spelers is bij voetbalclub Zenit Petersburg sowieso geen plaats. Ziehier het plan dat supportersvereniging Landskrona heeft opgesteld voor de sanering van de meervoudige kampioen van Rusland.

Het bestuur van Zenit heeft het appèl van de fanclub van de hand gewezen. De selectie van spelers geschiedt „louter op basis van sportieve kwaliteiten, niet op grond van afkomst”, antwoordde de leiding gisteren.

In de media riep het manifest Selectie 12 van Landskrona eveneens verontwaardiging op. De supporters op hun beurt toonden zich ook verongelijkt. De fanclub verwierp de suggestie van racisme. „Het ging nog net niet om Mein Kampf .We begrijpen nu waarom sommige sporters niet meer met journalisten willen praten”, aldus Landskrona.

Selectie 12 is een politiek pamflet tegen commercialisering van de voetbalsport. Landskrona wil de rol van het kapitaal bij Zenit terugdringen. De club wordt gesponsord door multinational Gazprom. Zenit moet weer „volks” worden. Of een verbod op openlijk rokende en drinkende voetballers daarmee spoort, laten de fans wijselijk in het midden.

We zijn geen „racisten”, aldus het manifest. Maar „passanten” uit Afrika en elders zijn niet meer welkom omdat ze niet passen bij de „identiteit” en „mentaliteit” van Zenit. „Zwarte spelers roepen een averechtse reactie op”, schrijft Landskrona.

Probeert de supportersclub zich in Selectie 12 in bochten te wringen als het om donkere spelers gaat, voor homoseksuelen heeft Landskrona veel minder woorden nodig. „We zijn er tegen dat in de selectie vertegenwoordigers van seksuele minderheden spelen”, aldus het manifest.