ING schrapt 1.600 banen in Amerika

Bank en verzekeraar ING schrapt 1.600 van de 10.700 banen in de Verenigde Staten. De ontslagronde is onderdeel van een verdere integratie van ING met de vorig jaar aangekochte verzekeraars Aetna en Reliastar.

Dat heeft ING vandaag bekendgemaakt. Met de totale bezuinigingsoperatie, die begin 2002 begint, hoopt ING jaarlijks zo'n 15 procent, ofwel 250 tot 300 miljoen dollar (620 tot 750 miljoen gulden) te besparen op het jaarlijkse budget van ING Americas. De winst voor belasting zou door de bezuiniging met 150 tot 180 miljoen moeten stijgen.

Met de sanering hoopt ING de verslechterde resultaten door de economische neergang te keren. Deze week werd duidelijk dat ING, net als veel andere banken en verzekeraars, 195 miljoen dollar aan ongedekte leningen en obligaties had uitstaan bij het Amerikaanse energiebedrijf Enron, dat op de rand staat van faillissement. In november maakte het bedrijf bekend dat de operationele winst in het derde kwartaal was teruggelopen met 7,7 procent als gevolg van de aanslagen in de VS en de neergang in de economie. De beurskoers van ING steeg vanochtend na de bekendmaking met 3,1 procent naar 30,22 euro.

Naast de banenreductie zal ING kosten besparen door verdergaande samenwerking tussen de bedrijven, goedkoper in te kopen en door te snijden in de kosten voor technologie, reizen en het inzetten van externe adviseurs. De divisie ING Americas is als financiële dienstverlener gevestigd in Noord- en Zuid-Amerika, met vestigingen in de VS, Canada, Mexico, Argentinië, Brazilië en Chili.