Eerste reactie wapenlobby op schietpartij Newtown

Het hier afgebeelde geweer Rock River Arms AR-15 lijkt op het wapen dat is gebruikt tijdens de schietpartij in Newtown. Foto: AFP/ Joe Raedle

De Amerikaanse wapenlobbyorganisatie NRA heeft na vier dagen voor het eerst gereageerd op de schietpartij in Newtown. De wapenlobby zegt met maatregelen te komen om dergelijke drama’s te voorkomen. 

De organisatie zegt een aantal dagen te hebben gewacht met hun reactie “uit respect voor de getroffen families en uit algemeen fatsoen”. Vrijdag schoot een 20-jarige schutter 26 mensen dood, onder wie 20 kinderen, in een basisschool in Newtown, Connecticut. Daarna pleegde hij zelfmoord.

Wapenlobby belooft een “serieuze bijdrage”

“De National Rifle Association bestaat uit vier miljoen moeders en vaders, zonen en dochters, en we zijn geschokt, bedroefd en gebroken door het nieuws van de gruwelijke en zinloze moorden in Newtown”, staat in de verklaring.

De lobby zegt een “serieuze bijdrage” te willen bieden “om te zorgen dat dit nooit meer zal gebeuren”. Vrijdag maakt de NRA tijdens een persconferentie bekend welke maatregelen de organisatie wil nemen.

Verandering van toon

De reactie suggereert een verandering van toon. Decennialang heeft de lobbygroep zich verzet tegen vrijwel alle voorstellen om wapenbezit in te perken. De groep beroept zich daarbij op de Amerikaanse grondwet, waarin het recht om een vuurwapen te bezitten is vastgelegd. De NRA is met vier miljoen leden de grootste wapenlobby in de VS, en doneert grote sommen geld aan met name Republikeinse politici.

Discussie over wapenbezit in de VS

Na de tragedie van vrijdag is in de Verenigde Staten de discussie opgelaaid over wapenbezit. Obama heeft vandaag gezegd voorstander te zijn van het herinvoeren van een verbod op aanvalswapens.

    • Eva de Valk