Eerst zegt Weekers dit, dan zegt hij weer dat

Hoe zit het nou écht, met die donatie van Jos van Rey aan staatssecretaris Weekers? Het wordt steeds verwarrender.

Het was een bijdrage aan de „regionale campagne” van de VVD in Limburg, zei staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) gisteren.

Nee, het was een persoonlijk bedoelde donatie, zei toenmalig VVD-senator en wethouder Jos van Rey uit Roermond begin september tegen deze krant. Hij had in campagnetijd tegen een vriendenprijs van enkele duizenden euro’s een billboard voor Weekers langs de A73 geregeld. „We kennen elkaar al heel lang, Frans Weekers was mijn persoonlijk medewerker toen ik Tweede Kamerlid was.”

De uitlatingen van de staatssecretaris van gisteren vormen de nieuwste in een reeks ongerijmdheden rond wat inmiddels de „paal van Weekers” is gaan heten.

Sinds deze krant begin september schreef over de bijdrage van de inmiddels van corruptie verdachte Jos van Rey aan de campagne van Weekers, wekken de uitlatingen van de bewindsman op Financiën misverstanden.

De lezing van Van Rey, dat het ging om persoonlijke steun, weersprak Weekers niet toen deze krant hem daarop aansprak. Nu zegt Weekers dat hij Van Rey enkel het telefoonnummer van de regionale campagneleider van de VVD heeft gegeven.

Het is de tweede keer dat Weekers zijn lezing herziet. Begin september liet hij via een VVD-voorlichter weten dat hij niet wist wie zijn persoonlijk portret op de 35 meter hoge paal had betaald. Vorige maand verklaarde Weekers echter dat Jos van Rey hem had benaderd, en dat hij het dus wél wist.

Aanvankelijk zei de voorlichter namens Weekers dat hij door alle campagnewerk geen tijd en gelegenheid had om uit te zoeken wie wat had betaald. Later zei hij dat hij zelf meer had moeten doorvragen hoe de donatie precies geregeld was. Ook had hij de afspraken op papier moeten laten zetten.

Van Rey regelde de reclamezuil bij een bedrijfje van projectontwikkelaar Piet van Pol. Hij zou Van Rey hebben omgekocht, vermoedt het Openbaar Ministerie.

Behalve over de koersvastheid zijn er vragen over het politieke gevoel van de staatssecretaris, verantwoordelijk voor de Belastingdienst. Immers, op het moment dat hij eind augustus door Van Rey benaderd werd voor de gift, was al bekend dat Van Rey in opspraak was gekomen in Roermond. Daar had een onderzoekscommissie geconcludeerd dat sprake was van belangenverstrengeling tussen wethouder Van Rey en projectontwikkelaar Van Pol.

Ook zag Weekers er geen probleem in, zo werd gisteren bekend, Van Rey te laten ontvangen door één van zijn topambtenaren van Financiën. Van Rey had in maart Weekers als staatssecretaris van Financiën benaderd omdat hij een probleem had met het op afstand zetten van zijn vastgoedportefeuille. De onderzoekscommissie had Van Rey dat geadviseerd om nieuwe belangenverstrengelingen te voorkomen. Omdat hem dat overdrachtsbelasting zou kosten, vroeg hij advies en hulp aan Weekers.

De staatssecretaris geleidde de brief van Van Rey niet door naar de Belastingdienst, maar liet een lid van zijn managementteam de wethouder ontvangen. De topambtenaar deelde Van Rey overigens mee dat hij zijn belastingprobleem beter met de gemeenteraad kon bespreken.

    • Joep Dohmen
    • Kees Versteegh