Een verdachte in zaak grensrechter Nieuwenhuizen komt vrij

Op 10 december was de uitvaart van de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Clubleden van SC Buitenboys vormden een erehaag en hielden rode rozen vast.
Op 10 december was de uitvaart van de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Clubleden van SC Buitenboys vormden een erehaag en hielden rode rozen vast. Foto ANP / Jerry Lampen

Een vijftienjarige jongen die al ruim twee weken vastzit voor betrokkenheid bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen komt vrij. Het Openbaar Ministerie vraagt niet om verlenging van zijn voorarrest, omdat er geen aanwijzingen zijn dat hij de grensrechter heeft mishandeld. Drie andere verdachten die in de eerste week na de fatale mishandeling werden gearresteerd blijven als het aan de officier van justitie ligt wel vastzitten.

De verdachte die wordt vrijgelaten was wel betrokken bij het incident en wordt nog steeds verdacht van openlijke geweldpleging, meldt het OM in Lelystad. De raadkamer van de rechtbank Lelystad doet morgen uitspraak over het verlengen van het voorarrest voor de drie andere verdachten. Het gaat om een jongen van vijftien en twee jongens van zestien jaar.

De vier verdachten die op 11 december werden aangehouden moeten waarschijnlijk op 27 december voor de raadkamer verschijnen. Dan wordt besloten of de twee jongens van zestien, een jongen van zeventien en een man van vijftig jaar langer vast blijven zitten.

De 41-jarige Nieuwenhuizen was grensrechter bij voetbalclub Buitenboys in Almere. Hij werd zondag 2 december mishandeld na een wedstrijd tussen de Amsterdamse club Nieuw Sloten en sc Buitenboys. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen. In totaal zijn acht verdachten aangehouden.