Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

Eén op zeven makelaars verwacht komende twee jaar failliet te gaan

UTRECHT - Woningen te koop op de Adriaen van Ostadelaan in Utrecht. Door de huidige malaise in de woningmarkt staan heel veel woningen lange tijd te koop.
UTRECHT - Woningen te koop op de Adriaen van Ostadelaan in Utrecht. Door de huidige malaise in de woningmarkt staan heel veel woningen lange tijd te koop. Door de huidige malaise in de woningmarkt staan veel woningen lange tijd te koop. Foto ANP / Erik van 't Woud

Een op de zeven makelaars verwacht dat hij de komende twee jaar failliet gaat. De meeste makelaars verkopen nog maar één of twee huizen per maand; voor de crisis waren dat er drie tot zes.

Dat blijkt uit een onderzoek van NRC Handelsblad en onderzoeksbureau OverheidinNederland.nl onder makelaars in Nederland. Bijna vijfduizend werden aangeschreven, 620 reageerden. Als hun verwachting uit komt, gaan honderden makelaarskantoren de komende tijd failliet.

Malaise nog lang niet voorbij

Uit het onderzoek blijkt dat de malaise op de woningmarkt nog lang niet voorbij is. Van de makelaars zegt 90 procent regelmatig tegen klanten dat ze hun vraagprijs moeten verlagen. Maar bij slechts 8 procent van de makelaars wordt altijd naar dit advies geluisterd. Daardoor blijven woningen te hoog geprijsd, zijn ze onverkoopbaar, en komt de huizenmarkt niet op gang. “Accepteer een verlies, want u koopt ook weer voordeliger”, zegt een makelaar in het onderzoek. Opvallend detail: meerdere makelaars zeggen zelf hun tarieven juist op te schroeven, ook al neemt de vraag naar hun diensten af. Logisch, vinden ze: “Immers, het wordt steeds moeilijker een huis te verkopen.”

Probleem woningen ‘onder water’ groter dan Blok denkt

Huizenbezitters zitten in een lastig pakket. Vorige maand zei minister Blok (Wonen, VVD) dat bij ongeveer 700.000 woningen de hypotheekschuld op dit moment hoger is dan de waarde van het huis. Als deze huiseigenaren nu zouden verkopen, houden ze een restschuld over. De enquête onder de makelaars duidt er op dat dit probleem van woningen die ‘onder water’ staan groter kan zijn dan Blok inschat. De minister verdedigt morgen en overmorgen zijn eerste begroting. De Tweede Kamer zal van hem willen weten hoe hij de woningmarkt gaat stimuleren. Morgen is er ook een ‘woontop’ in Rotterdam met kopstukken van brancheorganisaties, banken, bedrijven en andere deskundigen.

Kredietbeoordelaar: huizenprijzen zullen 25 procent dalen

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch heeft zijn verwachting voor de ontwikkeling van de huizenprijzen in Nederland gisteren verder bijgesteld. Fitch denkt dat de huizenprijzen 25 procent zullen dalen ten opzichte van 2007, rond het uitbreken van de kredietcrisis. Eerder ging Fitch uit van een daling van 18 procent. Sinds augustus 2008, de piek in de huizenmarkt, zijn de prijzen ruim 16 procent gezakt. De gemiddelde koopsom was die maand 261.950 euro. De bodem wordt volgens Fitch in 2014 bereikt.

De reden voor de bijstelling door Fitch zijn onder meer de kabinetsbezuinigingen en de strengere hypotheekregels per 1 januari. Het kabinet heeft onder meer besloten de hypotheekrenteaftrek vanaf 2014 voor alle huizenbezitters stapsgewijs te beperken. Ook moeten starters op de woningmarkt vanaf 1 januari 2013 hun hypotheek verplicht aflossen om in aanmerking te blijven komen voor hypotheekrenteaftrek. Vandaag stemt de Eerste Kamer over dat laatste voorstel.

Alleen rijtjeswoningen verkopen nog redelijk

Driekwart van de makelaars zit al meer dan tien jaar in het vak en kent ook de goede jaren van voor de crisis; 70 procent zegt dat de economische situatie van zijn bedrijf de afgelopen twee jaar (veel) slechter is geworden. In Groningen, Overijssel en vooral Drenthe ligt dat percentage nog veel hoger. Voor de crisis verkocht 17 procent maandelijks tien woningen of meer, nu haalt drie procent dat nog maar. Alleen rijtjeswoningen zijn nog redelijk te verkopen, de andere woontypes doen het aanzienlijk slechter.