De timing van lucifers

Cabaret

Breken, door Kommil Foo.

Tournee t/m 31/5. hekwerk.nl ****

Zo simpel kan het zijn: het ene lucifersdoosje rammelt en het andere niet. Tot het ene opeens niet meer rammelt, maar het andere wel. Maar is dat om te lachen? Ja, op voorwaarde dat de timing volmaakt is en het nummer volstrekt stoïcijns wordt uitgevoerd. Bij voorkeur door het duo Kommil Foo, alias de Vlaamse broers Mich en Raf Walschaerts, die jarenlang ook in Nederland veel publiek trekken met programma’s waarin droogkomische scènes worden afgewisseld met wellustig wentelende liedjes.

In hun nieuwe programma, Breken, worden bijna geen attributen gebruikt. Kommil Foo wisselt zijn liedjes af met monoloogjes en samenspraakjes die meestal beginnen met twee veertigers die elkaar vragen hoe het gaat. Waarop de één een relaas afsteekt over een stiekeme blik in het dagboek van zijn vrouw. Of over de heldenrol die hij denkt te spelen door zijn vrouw niet te vertellen dat hij is vreemdgegaan.

In dat soort logica zijn de broers op hun best. En in hun muzikaliteit, die de grapscènes zo mooi tot één onvervreemdbaar geheel maakt.

    • Henk van Gelder