De processor van Bill Gates draait op non-fictie

Ook computerbons Bill Gates publiceerde een lijst van zijn favoriete boeken van 2012. Tien titels, en allemaal non-fictie.
Waar moet een goed boek aan voldoen? Volgens Bill Gates, topman van Microsoft, moet het je visie op de wereld veranderen. De tien boeken die hij op zijn blog aanprijst als de beste die hij het afgelopen jaar las (want ze komen niet allemaal uit 2012), zorgden daarvoor.

Gates’ blik op de wereld werd in 2012 aan het wankelen gebracht door louter non-fictie. Zo is er bijvoorbeeld lof voor Steven Pinkers The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined, een boek waarin volgens Gates overtuigend de stelling wordt ontzenuwd dat het aantal geweldsdelicten door de jaren heen zou zijn gestegen. We denken dat het zo is, maar dat wordt volgens Pinker alleen maar veroorzaakt door een grotere sensitiviteit voor geweld.

The Better Angels of Our Nature by Steven Pinker

Enthousiast is Gates ook over Moonwalking with Einstein, het geheugenboek van Joshua Foer (broer van). ‘Fenomenaal’, noemt Gates het, ‘het boek herinnert je aan het feit dat we in wezen allemaal met hetzelfde gereedschap beginnen, en dat het vooral onze wil is die bepaalt of we er mee aan de slag gaan’.

 

MoonwalkingwithEinstein
Over Behind the Beautiful Forevers: Life, Death, and Hope in a Mumbai Undercity van Katherine Boo, een boek dat ook al opdook in het lijstje van de NY Times, zegt Gates: ‘Een verdrietig verhaal dat er voor zorgt dat je wilt helpen.’ Boo deed in haar boek grondig onderzoek naar de leefomstandigheden van bewoners van een armoedige wijk in Bombay.

Gates’ volledige lijst:

1. The Better Angels of our Nature: Why Violence has Declined by Steven Pinker
2. Deng Xiaoping by Ezra Vogel
3. The Quest by Daniel Yergin
4. Moonwalking with Einstein by Joshua Foer
5. Behind the Beautiful Forevers by Katherine Boo
6. One Billion Hungry: Can We Feed the World? by Gordon Conway
7. A World-Class Education by Vivien Stewart
8. Academically Adrift by Richard Arum & Joshipa Roksa
9. This Time is Different: Eight Centuries of Financial Folly by Carmen Reinhart & Kenneth Rogoff
10. The City that Became Safe: New York’s Lessons for Urban Crime and Its Control by Franklin Zimring

 

 

    • Sebastiaan Kort