De piano uit Casablanca

De piano uit de filmklassieker Casablanca heeft een nieuwe eigenaar die er zelf de romantische kraker ‘As time goes by’ op kan spelen. De piano is afgelopen vrijdag geveild voor 602.500 dollar (457.700 euro) door veilinghuis Sotheby’s in New York. De opbrengst is lager dan de 800.000 tot 1,2 miljoen dollar die werd verwacht, aangezien filmmemorablia de laatste tijd voor recordopbrengsten hadden gezorgd.

De piano is vooral bekend door het moment waarop hoofdrolspeelster Ingrid Bergman opduikt in Casablanca, in de bar van haar voormalige geliefde Rick, gespeeld door Humphrey Bogart. Leunend tegen de piano tegen de barpianist zegt ze: „Play it Sam. Play ‘As time goes by’.” Als Sam het lied inzet, stormt Bogart op het geluid af en ontdekt zijn geliefde, die hij tijdens hun vlucht voor de Duitsers uit Parijs was kwijtgeraakt. De piano werd in de film uit 1942 bespeeld door de Amerikaanse acteur en zanger Dooley Wilson. ‘As time goes by’ is het leitmotiv van de film.

Casablanca, dat zich gedurende de Tweede Wereldoorlog afspeelt in Marokko, won destijds drie Oscars voor beste film, beste scenario en beste regisseur. De film was destijds patriottisch getint, maar werd daarna een van de grootste, romantische klassiekers.

Sotheby’s veilde de piano eerder in 1988, toen hij voor 154.000 dollar werd gekocht door een Japanse verzamelaar. Het was destijds het hoogste bedrag dat ooit was betaald voor een filmrekwisiet. De nieuwe eigenaar van de piano is niet bekendgemaakt. (NRC)