Brieven

Stigmatiseer a.u.b. niet meteen alle autisten

‘Verlegen en nerveus, buitengewoon intelligent’, zo wordt Adam Lanza omschreven, de jongen die vrijdag middag twintig kinderen en zes volwassen doodschoot in Newtown, Connecticut (De wereld over, 17 december). Na deze omschrijving kun je erop wachten dat de term ‘autisme’ snel volgt. En ja hoor, ook nrc.next neemt de kwalificatie uit Amerikaanse media klakkeloos over. De omschrijving van een afwijkende puber uit de mond van ex-klasgenoten lijkt me niet de meest betrouwbare bron om psychiatrische diagnose op te baseren. Dat iemand die 26 onschuldige mensen neerschiet ‘mogelijk aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt’ lijkt me een inkopper, maar zullen we even wachten tot we meer weten alvorens weer een hele groep mensen te stigmatiseren?

Hester Schaaf

Haarlem

Op postbezorgers wordt wel keihard bezuinigd

Een manager van PostNL corrigeerde gisteren in een ingezonden brief de drie FNV-bestuurders Mariette Patijn, Mieke van Veldhuizen en Marian Beldsnijder (Opinie, 17 december). De bestuurders betoogden eerder in deze krant dat het aan de onderkant van de arbeidsmarkt ‘een ratjetoe’ is. Als voorbeeld gaven zij PostNL dat massaal postbezorgers in vaste dienst zou hebben vervangen door freelancers. Dat zou volgens de manager niet zijn gebeurd. Maar PostNL kan de handen niet in onschuld wassen.

Ook met een cao en een arbeidscontract is het namelijk heel goed mogelijk om je personeel onder te betalen. Je zorgt ervoor dat de geplande arbeidstijd zo krap is dat alleen een rennende adolescent bij prima weersomstandigheden binnen deze tijd kan werken. Doet iemand er toch langer over dan is dat echt zijn eigen schuld. Kritiek is natuurlijk niet gewenst, dan kun je beter gaan.

Voor de postbezorgers die dit werk als enige inkomstenbron hebben wordt het steeds moeilijker om het hoofd financieel gezien boven water te houden. En er een ‘pulpbaan’ bijnemen is praktisch onmogelijk.

Ik snap best dat bedrijven het in deze tijden erg moeilijk hebben. Maar voor al die werknemers die keihard werken voor hun baas, of voor hun bedrijf hoop ik van harte dat er op de arbeidsmarkt een einde komt aan het bezuinigen op menselijk kapitaal. En daarvoor zijn de vakbonden onmisbaar.

Pyts Das-Nieuwenhuis

Voormalig postbezorger, ’s-Hertogenbosch

Zwemmende jongeren

‘De zwemmende bejaarden stellen mijn respect en tolerantie wel op de proef’, schrijft columnist Nynke de Jong (Zin, 17 december). Ze vervolgt: ‘Want ze moeten altijd naast elkaar zwemmen. Dat doen ze heel sloom. Je kunt er met geen mogelijkheid omheen zwemmen.’

Nynke had beter kunnen schrijven dat jongeren kennelijk met geen mogelijkheid om anderen heen kunnen zwemmen.

Omdat het een modeverschijnsel is geworden tussen de middag te zwemmen, denken jongeren (studenten) kennelijk dat iedereen daarvoor moet wijken. Ze komen aan, zetten hun sportieve badmutsjes en zwembrilletjes op, en duiken het water in. Daarbij niet lettend op anderen die daar hun baantjes trekken. Met veel kracht en kabaal zwemmen ze enkele banen, crawl natuurlijk, niet lettend op mensen die op een andere wijze ook aan hun baantjes komen, schoppen behoorlijk van zich af en denken dat zij het zwemmen uitgevonden hebben. Iedereen zal weten dat zwemmen voor hen een must is. Dat zijn dan de ouderen van de toekomst? Zij hebben het al gemaakt, zij weten wat voor middelbaar en oud Nederland het beste is? Kom Nynke, je hoeft een groep medemensen niet te kijk te zetten!

Paula van Keulen

Bunschoten Spakenburg