Blok: verkoop panden is oplossing voor noodlijdende corporaties

Stef Blok op het binnenhof. Foto ANP / Phil Nijhuis

Woningcorporaties kunnen uit de financiële problemen komen door dure winkelpanden, bedrijfspanden en huurwoningen te verkopen. Dat oppert minister Stef Blok vanochtend in de Volkskrant.

De kerntaak van sociale huurders bestaat niet uit het huisvesten van bedrijven, aldus de minister. Deze panden kunnen dus verkocht worden om de grootste geldnood op te lossen. Hetzelfde geldt voor 60.000 duurdere woningen die niet onder de sociale huurregels vallen:

“Opgeteld heb je het dan, over de duim genomen, over 14 miljard euro aan vastgoed.”

Tientallen corporaties dreigen failliet te gaan door de heffing die Blok wil opleggen. In het regeerakkoord is afgesproken dat de maximale huurprijs die corporaties mogen hanteren gekoppeld wordt aan de WOZ-waarde van woningen. Corporaties vrezen in problemen te komen als deze waarde daalt. Zij moeten een verhuurdersheffing van twee miljard euro betalen, maar als de waarde van woningen niet stijgt kunnen ze dit niet ophoesten.

In een brief aan de Tweede Kamer schreef Blok vorige week dat hij bereid is zijn huurplannen nog eens onder de loep te nemen. De voorgenomen grondslag, 4,5 procent van de WOZ-waarde, levert volgens de minister beperkingen op voor het mogelijk maken van marktconforme huren. Corporaties kunnen de verhuurdersheffing ook betalen door efficiëntere bedrijfsvoering, lagere overheadkosten en kostenredactie bij onderhoud en verkoop van huurwoningen, liet hij weten.

    • Annemarie Coevert