Bewerkelijk kapsel belemmert sporten

Kortgekapte, sportinstructeurs, of kalende gezondheidswetenschappers zullen het niet snel bedenken, maar bijna 40 procent van de zwarte Amerikaanse vrouwen sport minder vanwege haar- en hoofdhuidproblemen. Verreweg de meeste van die niet-sporters wíllen wel meer bewegen, maar het moeilijke kapsel weerhoudt hen.

Veel Afrikaans-Amerikaanse vrouwen maken hun haar steil met ontkrullingsmiddelen of een hittebehandeling. Wassen maakt het effect gedeeltelijk ongedaan. Meer dan 40 procent is er meer dan een uur per week bezig om het haar naar haar zin te stijlen. Weinig wassen is een uitvlucht. 80 procent van de ondervraagde vrouwen wast haar haar eens in de één à twee weken. Dat gaat gepaard met veel huidklachten: jeuk (55 procent) en schilfers (bij 32 procent).

Het rolt allemaal uit een enquête die Amerikaanse huidartsen afnamen bij ruim honderd vrouwen die hun kliniek bezochten. Niet vanwege hun haar.

In het tijdschrift Archives of Dermatology schrijven de artsen dat overgewicht en te weinig lichaamsbeweging een groot probleem zijn onder Afrikaans-Amerikaanse vrouwen.

Vrouwen die aan het onderzoek meededen en die wel sportten zeiden vaak dat ze hadden besloten hun haar in een paardestaart op te binden, of om dikke of dunne vlechtjes te nemen. Anderen denken erover om over te stappen op een paardenstaart.