3FM’s Serious Request is weer van start: deur Glazen Huis gesloten

Serious Request dj's Michiel Veenstra, Gerard Ekdom en Giel Beelen genieten van hun laatste avondmaal voor ze het Glazen Huis ingaan. Foto ANP / Ade Johnson

De deur van het Glazen Huis is zojuist gesloten. 3FM-radio dj’s Giel Beelen, Michiel Veenstra en Gerard Ekdom sluiten zich dit jaar weer op voor de jaarlijkse inzamelactie Serious Request. Tot aan kerstavond en zonder eten, zoals de inmiddels bekende formule voorschrijft.

De dj’s zenden 24 uur per dag in Enschede uit en eten ook nog eens niet. Het is de negende keer dat Serious Request wordt gehouden. Voor Beelen is het de zevende keer dat hij in het huis zit, voor Veenstra de tweede keer en voor Ekdom de achtste keer. De radiomakers krijgen allerlei BN’ers op bezoek, onder wie Frans Bauer, Gers Pardoel en Roel van Velzen, die allemaal een nachtje blijven slapen.

Voor wat geld kan publiek verzoeknummers aanvragen. Het geld gaat naar de bestrijding van wereldwijde babysterfte. Volgens het Rode Kruis overlijden jaarlijks 5,5 miljoen baby’s door gebrek aan medische zorg.

Actrice Carice van Houten opende de actie door het Glazen Huis even voor negen uur te sluiten. Kijk hier mee met de live uitzending. Giel Beelen liet aan Novum Nieuws weten vereerd te zijn dat hij in het huis mag logeren. Michiel Veenstra zegt dat hij van tevoren niet te veel heeft gegeten. “Als je ineens heel veel gaat eten en je gaat dan terug naar niks, dat is niet handig”, legt hij uit. Ook is hij goed uitgerust. “Dat is de enige voorbereiding die ik heb gedaan.”

Vorig jaar werd 8,5 miljoen ingezameld

Vorig jaar werd in Leiden een recordbedrag van 8.621.004 euro ingezameld. Dat geld ging naar een project van het Rode Kruis voor moeders die geraakt zijn door oorlog- of conflictsituaties en alleen voor hun gezin moeten zorgen. Bij de eerste editie in 2004 werd 900.000 euro ingezameld.

Gisteren werd ook bekend dat minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen het geld dat de benefietactie opbrengt niet zal verdubbelen. Bert Koenders (PvdA) was de laatste die de opbrengst verdubbelde, drie jaar geleden. De opmerking van Kamerlid Joël Voordewind dat de verdubbeling van het bedrag in een PvdA-traditie zou passen, mocht niet baten: ze houdt vast aan het beleid van forse bezuiniging op ontwikkelingshulp die is ingezet door het vorige kabinet.

    • Anouk van Kampen