Oud-directeur Gelredome krijgt in hoger beroep 10 jaar cel

Jasper van A. in de rechtbank afgelopen juni. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

De oud-directeur van het Gelredome, de 48-jarige Jasper van A., is vanmiddag in hoger beroep veroordeeld tot tien jaar cel voor moord op zijn vrouw. Justitie had vijftien jaar geëist.

De rechtbank legde hem in juli nog twaalf jaar cel op voor de moord op zijn vrouw. Zowel Van A. als justitie ging in beroep.

De rechtbank kwam tot die straf omdat de moord aan doodslag zou hebben ‘gegrensd’ meldt persbureau Novum. Het Openbaar Ministerie stelde dat Van A. op diverse momenten de tijd heeft gehad zich te bedenken. Ook het hof vindt dat de man de gelegenheid heeft gehad om zich te bedenken en acht moord “wettig en overtuigend” bewezen.

Rekening met belang van de jonge kinderen

Dat toch een lagere straf wordt opgelegd, komt omdat het hof rekening wil houden met het belang van de jonge kinderen van Van A. Uit het vonnis:

Het hof wil in hoge mate rekening houden met het belang van de kinderen. Zij zijn nu nog jong en zijn thans opgenomen in een pleeggezin. Hun moeder zijn ze kwijt. Of zij hun vader ook kwijt zijn of dat een herstel van de ouderlijke band met hem mogelijk is, is nu nog onduidelijk. In ieder geval is het hof van oordeel dat de strafoplegging daaraan niet onnodig in de weg moet staan.

Ook het feit dat de man zelf zeer ontdaan is en vanaf het begin openheid van zaken heeft gegeven is meegewogen in de strafmaat.

Van A. sloeg zijn vrouw eerst meerdere malen met een honkbalknuppel. Vervolgens bracht hij zijn kinderen weg, waarna hij terugkeerde, een kussen pakte en op haar gezicht drukte. Hij heeft eerder verklaard dat hij voor het uitdelen van de eerste klap een tijdlang piekerend op de rand van het bed heeft gezeten.

De man belde in november vorig jaar de politie met de mededeling dat hij zijn vrouw had gedood. Agenten troffen het zwaargewonde slachtoffer in de woning aan. Een dag later overleed de 45-jarige vrouw in het ziekenhuis. Het stel had al enkele maanden relatieproblemen.

    • David Haakman