Woeste Depardieu keert land de rug toe

De grappen waren niet van de lucht toen de burgemeester van het Belgische Estaimpuis een week terug liet weten dat de beroemde Franse acteur Gérard Depardieu zich in het gemeenteregister had ingeschreven. ‘Obélix bij de Belgen’, kopte een krant, ‘Concurrentie voor Manneken Pis’, twitterde een Française, verwijzend naar een recent incident waarbij de onvoorspelbare acteur in een vliegtuiggangpad urineerde.

Gisteren kreeg het debat over de belastingvlucht van de vertolker van Obélix en Cyrano de Bergerac een grimmiger toon. In een door Le Journal du Dimanche afgedrukte brief zegt Depardieu (63) na alle kritiek die hij over zich heen kreeg de Franse nationaliteit te willen opgeven.

De brief was gericht aan premier Jean-Marc Ayrault, die in een interview het vertrek van Depardieu „deerniswekkend” had genoemd. Volgens Depardieu hebben „beroemdere personen” dan hij het land al veel eerder de rug toegekeerd, maar „niemand werd zo beledigd” als hij.

Met zijn kritiek haakt hij in op de hooglopende discussie over het nieuwe Franse belastingtarief van 75 procent voor inkomens boven één miljoen euro, een tijdelijke maatregel van de socialistische president François Hollande om een gat in de begroting te dichten. Eerder kondigde topman Bernard Arnault van het luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) al aan de Belgische nationaliteit te willen aanvragen.

Depardieu noemt zich „een ware Europeaan” die aan niemand verantwoording schuldig is over zijn woonplaats. „Ik heb nooit iemand vermoord, ik heb 145 miljoen euro belastingen betaald in 45 jaar werken en ik heb 80 mensen in dienst.”

Vorige week werd bekend dat Depardieu zijn Parijse ‘hôtel particulier’ van 1.800 vierkante meter in Saint-Germain-des-Prés voor 50 miljoen euro in de verkoop heeft gezet. In november al kocht hij een huis in Néchin, waarna op internet vrolijke foto’s opdoken van de omvangrijke acteur met ambtenaren van de gemeentelijke basisadministratie en met het personeel van de plaatselijke slagerij.

Anders dan Frankrijk kent België geen vermogensbelasting. Maar de burgemeester van Estaimpuis, waar Néchin onder valt, verzekerde vorige week dat Depardieu toch ook vooral vanwege „het landelijke karakter” voor zijn gemeente had gekozen.

Correspondent Frankrijk

    • Peter Vermaas