Woedende Depardieu levert Frans paspoort in

De Franse acteur Gérard Depardieu verhuist naar België wegens de fiscus en levert zijn paspoort in. Hij is woest op de premier.

In een drieste open brief heeft de vertolker van Obélix en Cyrano de Bergerac gisteren aangekondigd dat hij geen Fransman meer wil zijn. Acteur Gérard Depardieu (63) wil zijn Franse nationaliteit opgeven, na alle kritiek op zijn verhuizing om fiscale redenen naar het Belgische dorp Néchin, vlak over de Franse grens.

De brief was gericht aan premier Jean-Marc Ayrault, die het vertrek van Depardieu „tamelijk deerniswekkend” had genoemd. Ministers vonden het besluit zelfs „onpatriottisch”. Volgens Depardieu hebben „beroemdere personen” het land al eerder de rug toegekeerd maar „niemand werd zo beledigd werd als ik”.

Franse rijken klagen al langer over het nieuwe hoogste belastingtarief van 75 procent voor inkomens boven de één miljoen euro, een maatregel van de socialistische president François Hollande die volgens werkgevers het investeringsklimaat aantast. Topman Bernard Arnault van het luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), de rijkste man van Frankrijk en een vriend van ex-president Sarkozy, kondigde eerder aan de Belgische nationaliteit te willen aanvragen. Rockster Johnny Hallyday verhuisde al in 2006 naar Gstaad, waar hij nauwelijks belasting betaalt.

Depardieu noemt zich „een ware Europeaan, een wereldburger” die aan niemand uitleg schuldig is over zijn woonplaats. „Ik heb nooit iemand vermoord, ik heb 145 miljoen euro belastingen betaald in 45 jaar werken en heb 80 mensen in dienst.”

De acteur heeft zijn Parijse ‘hôtel particulier’ van 1.800 vierkante meter voor 50 miljoen euro in de verkoop gezet. „Ik lever mijn paspoort in en mijn sociale zekerheid, waarvan ik nooit gebruik heb gemaakt”.

België kent geen vermogensbelasting en zelfstandig ondernemers, zoals Depardieu, worden er minder zwaar belast. Bijna een derde van de inwoners van Néchin is Frans staatsburger.

    • Peter Vermaas