Witte Huis: wapenregulering is niet het enige antwoord op geweld

Een man bezoekt een herdenkingsplek voor de slachtoffers van de schietpartij afgelopen vrijdag in Newtown. Foto EPA / Peter Foley

Meer wapentoezicht is wel een deel, maar niet het hele antwoord op het aanpakken van geweld in de Verenigde Staten, heeft een woordvoerder van het Witte Huis vandaag verklaard. De woordvoerder kon volgens persbureau AP voorlopig nog geen specifieke beleidsmaatregelen noemen die zullen worden genomen naar aanleiding van de schietpartij in Newtown, Connecticut afgelopen vrijdag.

Na de tragedie van vrijdag laaide de discussie rondom wapenbezit op in de Verenigde Staten. Obama riep in zijn speech vannacht Nederlandse tijd op tot actie, maar noemde daarin niet expliciet het aanpakken van wapenbezit.

De woordvoerder liet nu op de vraag of er meer wapenregulering gaat komen weten: “Ik denk dat het een deel van het probleem is, maar lang niet alles.” Het inperken van geweld door vuurwapens is volgens de woordvoerder een complex probleem waar een “alomvattende oplossing” voor nodig is, waar strengere wapenwetten deel van uitmaken. Hij benadrukte dat wapenwetten alleen geen schietpartijen kunnen voorkomen: er is niet een enkele wet of stap die kan worden genomen om het probleem aan te pakken.

Conservatief Amerika laat ondertussen ook van zich horen, en vindt juist dat wapenvrije zones de VS juist onveilig - in plaats van veiliger - maken.

NRC-correspondent Guus Valk zei vanmiddag dat de kans klein is dat er op korte termijn werkelijk iets zal veranderen:

“Voorstanders van vrij wapenbezit zijn op dit moment weliswaar stil, maar ze zijn oppermachtig. (…) De Amerikaanse bevolking is in meerderheid niet voor strengere regels voor wapenbezit. Uit een enquête vlak na de schietpartij in Aurora, afgelopen zomer, bleek dat Amerikanen dergelijke schietpartijen zien als een incident, uitgevoerd door een eenzame gek. Dat, vinden de meeste Amerikanen, is niet te voorkomen door vuurwapens te verbieden.”

    • Anouk van Kampen