Waarom zijn 'pro-lifers' wel voor de doodstraf?

In de Verenigde Staten is de beweging pro-life tegen abortus en voor de doodstraf. Is dat niet tegenstrijdig?

„Vanuit het geloof zien veel Amerikanen het ongeboren kind als een heilig geschenk’’, zegt Hans Bak, hoogleraar Amerikanistiek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. „Je zou dus denken dat je met de doodstraf dit geschenk ontneemt”, zegt hij. „Maar zo denken Amerikanen er niet over.” Markha Valenta, universitair docent Amerikanistiek aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, legt uit waarom: „Het gaat om het onderscheid tussen het ‘onschuldige’ leven van een ongeboren kind beschermen en het ‘schuldige’ gedrag van een crimineel bestraffen.”

De doodstraf (in 33 staten toegepast) is een straf die mensen krijgen voor moord, een aanslag op de staat of een aanslag op de mensheid. Het bestraffen met de doodstraf van deze zware misdrijven, is juist een teken van de hoge waarde van menselijke leven, beargumenteren veel voorstanders van de doodstraf.

„Allebei de onderwerpen leiden in de VS tot polarisatie. Het afwijzen van abortus en het goedkeuren van de doodstraf gelden als conservatief. Maar dat wil niet zeggen dat iedere conservatieve Amerikaan die tegen abortus is, ook gelijk voor de doodstraf is’’, zegt Valenta. Er zijn mensen die vinden dat élk leven beschermd moet worden, ook dat van brute seriemoordenaars.

In de Nederlandse politiek is de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP), met drie zetels in de Kamer, zowel voor een verbod op abortus als voorstander van de doodstraf.

Beleidsmedewerker van de SGP-fractie in de Tweede Kamer, Diederik van Dijk, licht de standpunten toe. „Op meerdere plaatsen in de Bijbel wordt de doodstraf gelegitimeerd. Als iemand zich bewust vergrijpt aan het leven van een ander, kan de hoogste straf gerechtvaardigd zijn. De hoge waarde van het leven brengt voor de SGP met zich mee dat zij tegen abortus en euthanasie is, maar ook dat zij voorstander is van de doodstraf.’’

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl