Van Dijksma kom je niet af

In september vertrok Sharon Dijksma (PvdA) uit de Kamer en nu is ze terug, als staatssecretaris van Economische Zaken.

Den Haag. Sharon Dijksma is niet uit Den Haag weg te slaan. In september vertrok ze als Kamerlid voor de Partij van de Arbeid en krap drie maanden later is ze alweer terug, als staatssecretaris van Economische Zaken. Die post was vacant sinds haar partijgenoot Co Verdaas moest vertrekken vanwege gesjoemel met declaraties in de periode dat hij gedeputeerde in Gelderland was. Bronnen binnen de PvdA bevestigen dat Dijksma hem vervangt. Ze zou vandaag nog een gesprek met premier Mark Rutte hebben voordat ze het landbouw- en natuurbeleid onder haar hoede neemt.

Dijksma is 41 jaar oud, maar nu al een PvdA-veteraan. Geroemd om haar vrolijkheid, loyaliteit, bevlogenheid en politieke scherpte. Verguisd omdat ze een partijtijger zou zijn die niets liever doet dan vergaderen, commissies voorzitten en nota’s schrijven.

Sharon Alida Maria Dijksma werd geboren in Groningen en verloor op jonge leeftijd haar vader, die directeur was van een schoonmaakbedrijf. De problemen waar het gezin daarna in verzeild raakte en de onrechtvaardigheid die ze daarbij ervoer, dreven haar richting de politiek, heeft ze altijd gezegd. Ze meldde zich aan bij de jongerenclub van de PvdA, de Jonge Socialisten, en was binnen enkele jaren voorzitter. Ze werd begin jaren negentig ook afgevaardigd om als jongere namens Nederland de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe te spreken. Haar toespraak in New York ging over het milieu, een onderwerp waar ze nu als staatssecretaris weer mee te maken krijgt.

Studeren ging Dijksma minder goed af. Na twee jaar rechten en een jaartje bestuurskunde hield ze het op de universiteit voor gezien en werd ze in 1994 lid van de Tweede Kamer. Ze was net 23 jaar en werd binnengehaald als een mediaster en een vernieuwer. Maar al heel snel kreeg ze haar eerste lesje fractiediscipline. Dijksma liet zich kritisch uit over de plannen van Paars II om de studiefinanciering in te perken. „Te gek voor woorden”, riep ze voor de camera van de NOS. Achter in beeld waren de verbouwereerde gezichten te zien van haar collega’s Willem Vermeend en Tineke Netelenbos. Die laatste haalde haar weg bij de toegesnelde journalisten en beet hun de legendarische woorden toe: „Durven jullie wel tegen zo’n kind!” Dijksma mocht geen woord meer zeggen over de studiefinanciering. En ze stemde in de Kamer in met de bezuiniging.

In haar jaren daarna kreeg zij in de PvdA-fractie juist de taak om de partijdiscipline te handhaven. Vooral onder Ad Melkert moest Dijksma de rest in het gareel houden. Maar ook Jacques Wallage, Wouter Bos en Job Cohen diende ze trouw.

Daarvoor werd ze in 2007 beloond. Ze kreeg in Balkenende IV de post van staatssecretaris van Onderwijs. Na de val van dat kabinet keerde ze terug naar het parlement. Maar na bijna twintig jaar in Den Haag hield ze het onder Diederik Samsom voor gezien. Ze wilde, zo vertelde ze in een afscheidsinterview aan NRC Handelsblad, meer tijd hebben voor haar gezin. Ze woont met haar man en jonge zoon en dochter in Enschede. „Een paar nachten per week niet thuis slapen, dat gaat optellen”, zei ze.

Dijksma had wel eens eerder geprobeerd om uit Den Haag weg te komen, maar dat was niet gelukt. Ze verloor in 2001 van Ruud Koole de strijd om het voorzitterschap van de PvdA en dit jaar wilde Nijmegen haar niet als burgemeester. De gemeenteraad koos voor CDA’er Hubert Bruls.

In een interview waarin ze terugblikte met het AD vroeg ze zich hardop af: „Of ik er genoeg heb uitgehaald? Dat zal ik nooit weten.”

Met Co Verdaas als staatssecretaris naast minister Henk Kamp (VVD) haalde de PvdA een buiten de provincie Gelderland relatief onbekend politiek talent naar Den Haag. Toen bleek dat hij als gedeputeerde gefraudeerd had met zijn reiskosten, trad hij begin deze maand af. Voor zijn vervanging is gekozen voor iemand die al langer op het Binnenhof meedraait dan Rutte en Samsom. En kan Dijksma proberen er nog meer uit te halen.

    • Emilie van Outeren