Vaker dronken bestuurders na familiebezoek, minder na stapavond

Regionaal gezien werden vorig jaar de meeste overtredingen geconstateerd in Noord-Brabant (3,5 procent) en Noord-Holland (3 procent). Foto ANP / Evert Elzinga

Steeds minder mensen kruipen na een horecabezoek met drank op nog achter het stuur. Minder goed nieuws is dat juist steeds vaker na bezoek aan vrienden of familie beschonken wordt autogereden.

Het percentage van laatstgenoemde groep steeg de afgelopen vier jaar van 17 naar 23 procent. Horecabezoekers met teveel alcohol in hun bloed die toch wilden autorijden namen in aantal af: van 57 naar 50 procent. Jaarlijks zorgt rijden onder invloed voor 130 verkeersdoden en vierduizend ernstig gewonden.

Dit blijkt uit gegevens van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, weet het AD vanochtend te melden. Het aantal automobilisten dat in het weekend met een glaasje teveel op rijdt bleef op 2,4 procent steken ten opzichte van vorig jaar.

Het ministerie intensiveert om bovenstaande redenen de Bob-campagne in de wintermaanden. Dan worden meer familie- en vriendenbezoekjes verwacht waarbij drank op tafel komt. Mannen blijken volgens het ministerie vaker met drank op te rijden dan vrouwen.