Uitgelicht

Film

Alice in Wonderland (Tim Burton, 2010, VS). Voor Burtons doen nogal matte, routineuze verfilming. De enige acteur die niet wegvalt tegen de special effects is Johnny Depp, met digitaal vergrote ogen. De anderen steken bleekjes af, mede doordat hun rollen te plat zijn geschreven. Allerleukst is Matt Lucas (uit Little Britain) die zowel Tweedledee als Tweedledum speelt. Hij brengt een sprankje echte vrolijkheid mee. SBS6, 20.30-22.45u.

Turks Fruit (Paul Verhoeven, 1973, NL). Alfamannetje en beeldhouwer Erik (Rutger Hauer) tracht de herinnering aan zijn kindvrouwtje Olga (Monique van de Ven) weg te neuken. Net als in de rancuneroman van Jan Wolkers krijgt Olga als straf voor haar ontrouw een hersentumor. Het laatste shot (Erik die haar chemo-pruik in een vuilnisbak gooit) is dubieus: achteloos of verbitterd? RTL8, 20.30-22.40u.

Hôtel des Amériques (André Téchiné, 1981, F). Vaak als wezenloze mooifilmerij afgeschreven drama vergaapt zich aan de Franse badplaats Biarritz, Catherine Deneuve en Patrick Dewaere en brengt de eenzaamheid in kaart van een rijke weduwe en een klusjesman in tot mislukken gedoemde affaire. Arte, 22.05-23.35u.

Matador (Richard Shepard, 2005, VS). Zwarte komedie annex buddyfilm over de groeiende verstandhouding tussen een wanhopige zakenman (Greg Kinnear) en een verlopen huurmoordenaar (Pierce Brosnan). BBC 1, 00.20-01.50u.

Informatief

Teledoc: ik wil mijn geld terug. Documentaire van Leo de Boer over de manier waarop hij tienduizenden euro’s kwijtraakte. Het begon met de ondergang van Icesave en eindigde met fatale pogingen om die verliezen te compenseren. Ned.2, 20.25-22.00u.

Panorama: Britain’s Secret Terror Squad. Drie voormalige leden van een geheim legeronderdeel vertellen over hun handelen in Noord-Ierland in de jaren zeventig. Er zijn aanwijzingen dat het commando daarbij destijds burgerslachtoffers heeft gemaakt. BBC 1, 22.00-23.00u.

Die Story im Ersten: Schmutzige Schokolade II. Toen in 2010 bekend werd dat in Ivoorkust kindslavernij regel is op cacaoplantages beloofden bedrijven als Mars en Nestlé allerlei hulpprojecten. Maar nu documentairemaker Miki Mistrati die wil bezoeken, krijgt ze daarvoor geen toestemming. Wel schermt men met certificaten van o.a. Rainforest Alliance. Als Mistrati toch ter plekke gaat filmen, blijkt dat de arbeidsomstandigheden nog altijd schokkend zijn. ARD, 22.45-23.30u.

Amusement

NTR Podium: Alexander Gavrylyuk. Pianist Gavrylyuk speelt met het Radio Filharmonisch Orkest olv Osmo Vänskä, Prokovjevs Derde Pianoconcert en Chopins Etude op. 25 nr.7. Ned.2, 00.00-00.40u.