Teun en Taeke per opbod verkocht

Oud-internationals Teun de Nooijer, Floris Evers en Taeke Taekema gaan vier weken in India hockeyen. Op een veiling bleek hoeveel ze waard zijn.

Als de veilingmeester stuknummer 110 aankondigt, verschijnt op het scherm achter hem het blonde hoofd van Floris Evers. „Wie biedt? Wie heeft 25.000 over voor deze erg ervaren Nederlandse speler? Heel, heel goedkoop. 25.000 voor Floris Evers, wie is geïnteresseerd?”

Het blijft lang stil in het zaaltje in Mumbai, waar gisteren 246 hockeyers van over de hele wereld per opbod werden verkocht aan vijf Indiase clubs. Geen interesse voor de aanvoerder van het Nederlands hockeyteam dat deze zomer zilver won in Londen? Ja, aan het tafeltje van de Ranchi Rhinos gaat een hand omhoog: 26.000 dollar. Dan gaat het even over en weer, tot Evers voor 31.000 dollar (circa 23.500 euro) aan hetzelfde Rhinos verkocht wordt.

De Hockey India League is dit jaar erkend door de internationale hockeyfederatie (IHF). Deelname komt een speler dus niet op een schorsing te staan. De lucratieve competitie wekte zo de interesse van tien Nederlandse (ex-)internationals. Tijdens de winterstop kunnen zij cashen in de minicompetitie die vier weken duurt en half januari begint.

Teun de Nooijer ging voor 66.000 dollar, doelman Jaap Stockmann ‘deed’ 68.000. „De veilingmeester heeft mij gered”, zegt Evers in een telefonische reactie. „Het duurde zo lang voordat iemand bood, dat hij me ook had kunnen afslaan. Ik ben heel blij dat ik mee kan doen.”

Want Evers is toch al in India. Hij is voor vijf maanden op wereldreis. Zijn interlandcarrière heeft hij na het olympisch zilver in Londen afgesloten. Bij zijn club Amsterdam keert hij dit voorjaar terug. Nu volgt hij een opleiding tot yogaleraar in het deelstaatje Goa aan de Indiase westkust. Hij heeft net een week van bruine rijst en water achter de rug. „Ik moet nog een week en dan ben ik yogaleraar. En die week heb ik ook nodig, want ik ben nog niet ‘zen’ genoeg dat ik deze veiling zomaar op zijn beloop kan laten”, mailde hij gisterochtend terwijl hij vanachter een laptop zijn verkoop volgde.

Zelf was Evers verrast dat hij überhaupt in aanmerking kwam voor een bod. „Ik ben officieel retired. In dat opzicht mag ik van geluk spreken dat er interesse was.” Als hij niet was gekocht, zou hij zijn wereldreis in Zuid-Amerika hebben voortgezet. „Carnaval in Rio gaat dus niet door. Nu ga ik snel zorgen dat ik topfit ben als deze competitie begint. Ik heb al een tijd geen stick vast gehad. Weet jij eigenlijk wie m’n trainer is?”

De veiling is een hard en voor sommigen pijnlijk proces. Tientallen Indiërs en buitenlanders vallen buiten de boot. Dat gaat dan zo. „Wie biedt? Wie heeft interesse?”, probeert de veilingmeester een paar keer. „Nee, niemand wil hem? Geen interesse?” Dan de hamer. „Op naar de reservelijst.” Dit overkwam gisteren Oranje-international Tim Jenniskens.

De veiling is gemodelleerd naar die van de Indiase Premier League cricket, waarin veel hogere bedragen omgaan. Ook aan de Indiase voetbalcompetitie ging dit jaar een veiling vooraf. Voormalige wereldsterren als Crespo, Cannavaro en Pirès streken ieder rond de acht ton op. Zulke bedragen werden bij de hockeyveiling niet eens neergelegd voor een team. Uttar Pradesh Wizards gaf 646.200 dollar uit, de andere vier iets minder.

Met De Nooijer zijn de Duitser Moritz Fürste, de Australiër Jamie Dwyer en twee Indiase spelers de publiekstrekkers. Zij voeren ieder één van de vijf teams aan. De Nederlandse recordinternational De Nooijer, ook gestopt na de Spelen, verdient als marquee player 115 procent van het salaris dat de duurste speler in zijn team krijgt. Omdat ‘zijn’ club Uttar Pradesh Wizards 76.000 dollar betaalde voor de Indiër V.R. Raghunath, zou het avontuur De Nooijer dus 87.400 dollar moeten opleveren.

Floris Evers weet niet hoeveel hij precies van zijn 31.000 dollar mag bijschrijven. In elk geval genoeg om zijn wereldreis te bekostigen. „Dat is wel lekker. Maar weet je, ik had het ook voor niets gedaan.”

    • Bart Hinke