Stevens zag ontslag aankomen

Huub Stevens is gisteren ontslagen als trainer van de Duitse voetbalclub Schalke 04. De Nederlander wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten van de laatste weken. Schalke verloor zaterdag in eigen stadion met 3-1 van SC Freiburg en zakte naar de zevende plaats in de Bundesliga. Jens Keller, tot voor kort jeugdtrainer bij de Königsblauen, vervangt de Nederlandse trainer per direct.

Het ontslag kwam voor Stevens gisterochtend niet als een verrassing. „Als je geen resultaat behaalt kan dit gebeuren”, zei hij tegen Voetbal International. „Wel vind ik het jammer. Ik had het gevoel dat ik nog wel iets uit deze groep zou kunnen halen.”

Stevens, die nog een contract tot het einde van het seizoen had, was bezig aan zijn tweede periode in Gelsenkirchen. Tussen 1996 en 2002 was hij ook coach van Schalke 04, waarmee hij de UEFA Cup en twee keer de Duitse beker won. Mede door de winst van het Europese bekertoernooi in 1997 werd hij verkozen tot beste Schalke-trainer van de (vorige) eeuw. In 2001 greep de club na een dramatische ontknoping op de laatste speeldag net naast de Duitse titel.

Stevens (59) schoot zijn oude liefde vorig jaar september te hulp. Hij was de opvolger van Ralf Rangnick, die plotseling was opgestapt vanwege een burn-out. Aanvankelijk leek Stevens ook van zijn tweede dienstverband een succes te maken. Hij leidde Schalke 04 vorig seizoen naar de derde plaats in de competitie en ging ook deze voetbaljaargang goed van start.

Maar de laatste weken kwam de klad er in. Het gat met koploper Bayern is intussen opgelopen tot zeventien punten. In de Champions League ging het beter. In de eerste ronde, met onder meer Arsenal als opponent, werd Schalke groepswinnaar.

Toen Stevens vorig jaar bij Schalke terugkeerde, had hij naar eigen zeggen „meer te verliezen dan te winnen”. Toch blijft hij een goed gevoel houden bij de volksclub, vertelde hij gisteren tegen VI. „Ook nu heb ik van waarde voor de club kunnen zijn. Zoals bij het behalen van de volgende ronde van de Champions League, het laten afvloeien van overbodige spelers en de verbeterde situatie in financieel opzicht. Dat we nu uit elkaar gaan is heel vervelend. Maar dit hoort ook bij mijn vak.”

Stevens was in de Bundesliga eerder werkzaam bij Hertha BSC, FC Köln en Hamburger SV. In Nederland was hij trainer van Roda JC (twee keer) en PSV. (Novum)