Spuitje

Na het doodtrappen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen kwam de nationale roep om ‘respect’. Dan weet je dat het wachten is op de eerste egotripper die ermee aan de haal gaat. Die kwam in de vorm van scheidsrechter Serdar Gözübüyük, altijd gekapt volgens de laatste mode. Hij hield FC Groningen-trainer Robert Maaskant in een vol stadion heel theatraal een bandje met de tekst ‘Respect’ voor het gezicht nadat de trainer protesteerde tegen een van zijn beslissingen.

Van mij had Maaskant toen best mogen uithalen.

Wat Gözübüyük deed – het over de rug van iemand anders publiekelijk willen scoren – was niets anders dan vernederen, een hele vervelende manier van pesten. En pesten hoef je in dit land volgens premier Rutte niet over je kant te laten gaan.

Na de grensrechter kwam het gedoe rond bultrug Johannes, een twaalfmeter lang zeezoogdier dat strandde op zandbank de Razende Bol bij Texel. Na vergeefse reddingspogingen kondigde de gemeente Texel een noodverordening af zodat, behalve de autoriteiten, niemand in de buurt van Johannes kon komen. Nadat dierenartsen hadden geconcludeerd dat het beest er slecht aan toe was gaf het ministerie van Economische Zaken de gemeente toestemming voor levensbeëindiging.

Euthanasie op een bultrug!

Dan weet je dat er dierenvrienden in actie komen.

Zeehondenvrouw Lenie ’t Hart voorop.

„Niemand heeft het over redden, ze praten alleen maar over dood maken.”

Gevolgd door Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, die in een rubberboot – ze droeg voor de gelegenheid een helm – bij de Razende Bol probeerde te komen, hetgeen jammerlijk mislukte.

Een paar uur later kondigden Amanda Krabbe en Claudia Schumacher aan in actie te komen. We hebben het hier over de echtgenote van een televisiepresentator Martijn die een week eerder voor aanvang van The Voice of Holland nog om ‘een nationale ovatie’ voor de doodgetrapte grensrechter vroeg en over de echtgenote van een plastisch chirurg in wiens wachtkamer niet op een bontjas meer of minder wordt gekeken.

Ze moesten met spoed naar Johannes op de Razende Bol.

Om wat te doen eigenlijk?

Waxinelichtjes aansteken op het strand?

Ze bereikten het zeezoogdier uiteindelijk niet, gelukkig niet zou je haast zeggen. Johannes was al overleden. Op televisie verschenen beelden van een treurende Lenie ’t Hart. Ze had de gebreide muts scheef op het hoofd, staarde over de zee en wees naar ‘verkeerde experts’ en onbekwame reddingswerkers.

Bij natuurorganisatie Ecomare stroomden de dreigtweets binnen.

De ergste – ‘Kunnen ze de reddingswerkers van Ecomare niet allemaal een spuitje geven?’ – was volgens Ecomare-directeur Martin Froberg een goede reden om aangifte te doen wegens bedreiging.

„Dit begrijp ik niet. Zeker zo kort na de dood van een grensrechter door geweld.”

Nou, Richard Nieuwenhuizen is niet voor niets gestorven aan zinloos geweld. We zullen hem er voortaan bij alle zinloze nationale discussies bijslepen.

Uit respect!

Kun je als land ook een spuitje krijgen?

    • Marcel van Roosmalen