Sluiting ziekenhuisafdelingen Dokkum: 70.000 mensen te lang onderweg

De sluiting vandaag van de afdeling verloskunde van het ziekenhuis in het Friese Dokkum betekent dat ruim achtduizend vrouwen niet meer veilig thuis kunnen bevallen. Zij wonen op meer dan 25 minuten rijden van de ziekenhuizen in Leeuwarden en Drachten, die na de sluiting het dichtst in de buurt liggen van de regio Drachten.

Volgens de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen moet een vrouw bij complicaties binnen 45 minuten in een ziekenhuis kunnen zijn. Een opgeroepen ambulance mag er maximaal een kwartier over doen om de vrouw te bereiken, waarna er nog vijf minuten nodig zijn om haar te stabiliseren. Dat steeds meer afdelingen in Dokkum sluiten, heeft gevolgen voor bijna zeventigduizend mensen. Zij wonen in het noordoostelijk deel van Friesland dat op meer dan 25 minuten rijden van Leeuwarden of Drachten ligt.

Lees meer op pagina 8&9

    • Arlen Poort
    • Frederiek Weeda