Skiër Van Heek verrast met 8ste plek

Skiër Marvin van Heek heeft zaterdag bij een wereldbekerwedstrijd in het Italiaanse Val Gardena voor een verrassing gezorgd. De in Frankrijk geboren Nederlandse wintersporter eindigde bij de mannen als achtste op de afdaling.

Nooit eerder eindigde een Nederlandse skiër of afdaler bij een wereldbekerwedstrijd in de top tien. Van Heek profiteerde wel van de wisselende weersomstandigheden. Hij skiede, in tegenstelling tot de eerder gestarte wereldtoppers, zonder mist en zonder sneeuwval.

Met deze verrassende prestatie dwong de pas 21-jarige skiër, telg uit de beroemde Twentse textielfamilie Van Heek, waarschijnlijk een nominatie af voor de komende Olympische Winterspelen. Sportkoepel NOC*NSF bekijkt nog of de wedstrijd internationaal voldoende sterk bezet was. Mocht Van Heek inderdaad genomineerd worden voor Sotsji 2014, dan moet hij nog wel vormbehoud tonen.

Van Heek merkte vorige week bij de trainingen al dat de Italiaanse piste hem goed ligt. „Ik hoopte op de top dertig, een doel dat ik me dit seizoen heb gesteld. Top tien is nooit in me opgekomen. Dit is compleet crazy”, zei Van Heek na afloop tegen het Amerikaanse persbureau AP.

De Nederlander finishte vorige week in de Noord-Amerikaanse wintersportplaats Beaver Creek nog op de 42ste plaats. Eind vorig seizoen maakte hij zijn internationale debuut op het hoogste niveau.

Anderhalf jaar geleden besloot Van Heek voortaan voor Nederland uit te komen. Hij kreeg in zijn geboorteland Frankrijk – hij groeide op in wintersportmekka Val Thorens – naar eigen zeggen te weinig kansen om zich voor wereldbekerwedstrijden te plaatsen.

De afdaling in het Italiaanse Val Gardena werd gewonnen door de Amerikaan Steven Nyman. De Sloveen Rok Perko werd tweede, voor de Canadees Erik Guay. De Noor Aksel Lund Svindal, leider in de tussenstand om de wereldbeker, eindigde op een voor hem teleurstellende vijfde plaats.