Scheids Gözübüyük toont ‘respect’-band aan Maaskant - toneelstukje?

In de wedstrijd tussen VVV en FC Groningen zaterdag werd trainer Robert Maaskant boos op scheidsrechter Serdar Gözübüyük. Daarop haalde Gözübüyük een bandje uit z’n zak: RESPECT. De actie zorgde voor heftige reacties. Het verdeelt voetbalkijkers in twee kampen: die van emotie, en die van respect. Vandaag mengde minister Schippers zich zelfs in de zaak.

In de wedstrijd tussen VVV en FC Groningen zaterdag werd trainer Robert Maaskant boos op scheidsrechter Serdar Gözübüyük, die oordeelde dat speler Género Zeefuik een overtreding maakte. Daarop haalde Gözübüyük een bandje uit z’n zak: RESPECT. De actie zorgde voor heftige reacties. Het verdeelt voetbalkijkers in twee kampen: die van emotie, en die van respect. Vandaag mengde minister Schippers zich zelfs in de zaak.

Was dit nou een terecht statement, kort na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, over agressiviteit in de voetbalwereld? Of was dit eerder een misplaatst “toneelstukje”, zoals trainer Maaskant het voorval na afloop van de wedstrijd bestempelde? #Maaskant werd zelfs even trending topic op Twitter.

Twitter avatar toinevp toine v peperstraten Opmerkelijk moment bij #GroVVV: Maaskant is zo boos, dat scheidsrechter Gözübüyük hem de band toont, die hij om z’n arm heeft: ‘Respect’..
Twitter avatar stefdebont_vi Stef de Bont Gozubuyuk laat een vaantje met respect zien aan Maaskant. Had hij voor de wedstrijd al soort van aangekondigd. Toneelstukje? #dtv
Twitter avatar Ferwin ferwin Mooi, Serdar Gozubuyuk laat Maaskant een ‘respect’ vaantje zien, ipv kaart nadat dhr. Maaskant weer eens commentaar had #grovvv

‘We beginnen een beetje door te slaan’

De heren bij Eredivisie live vonden het een opvallend moment. Omdat het een actie met voorbedachte rade was: Gözübüyük had niet toevallig dat bandje in z’n broekzak zitten. En zo agressief reageerde Maaskant toch niet? Of moeten we emotie dan helemaal uit het voetbal verbannen, vraagt oud-voetballer Andre Ooijer zich af.

“Ik vind dat we misschien een beetje heel erg ver door beginnen te slaan. Wat er gebeurd is met die grensrechter is natuurlijk heel erg verschrikkelijk, dat heeft ook niks met voetbal te maken vind ik, dat is een maatschappelijk probleem. Maar het moet niet zo zijn dat je nu in een keer geen emotie meer mag tonen.”

Maaskant is enorm voor respect, maar dan op een t-shirt

Niet zo verrassend misschien, maar ook Maaskant zelf is het niet eens met Gözübüyük, al is hij wel “enorm voor respect”. Dat zei hij na de wedstrijd over “het toneelstukje”. “Maar er moet wel een verschil blijven tussen een goede en een slechte beslissing in het betaalde voetbal.”

“Ik snap het statement. Ik snap dat-ie dat doet. Maar laat-ie dan lekker de hele dag op de fiets gaan zitten met zo’n shirt aan, en niet een trainer te
kakken te zetten die reageert op een in zijn ogen honderd procent overtreding op Zeefuik.”

Twitter avatar MartijndeGraaf Martijn de Graaf @EkeBosman Maar scheidsrechters zijn toch niet onschendbaar geworden? Maaskant hield het naar mijn idee netjes.

FC Groningen staat achter Maaskant

Er is in de media veel over het voorval gezegd en geschreven. En omdat de vele reacties die zijn binnen gekomen bij FC Groningen nogal uiteenlopen, wilde algemeen directeur Hans Nijland zich graag publiekelijk achter ‘zijn trainer’ scharen. Er kwam een officiële verklaring. Maaskant heeft niets verwerpelijks of onfatsoenlijks gezegd of gedaan. Het ‘respect’-bandje was in dit geval dan ook niet nodig volgens de club.

“Tijdens wedstrijden hoort er naast respect ook emotie bij de sport. Dat maakt sport namelijk zo mooi. Het is ondenkbaar dat bij voetbalwedstrijden geen emotionele reacties meer zullen voorkomen, als die maar binnen de fatsoensnormen blijven.”

‘Maaskant had best mogen uithalen naar Gözübüyük’

Met een fastoensnorm heeft schrijver Marcel van Roosmalen niet zoveel. Hij schreef vandaag in zijn column in nrc.next dat Maaskant “best had mogen uithalen” nadat Gözübüyük het alom geliefde en gehate bandje uit z’n broekzak haalde. Weinig respect, des te meer emotie.

“Wat Gözübüyük deed - het over de rug van iemand anders publiekelijk willen scoren - was niets anders dan vernederen, een hele vervelende manier van pesten. En pesten hoef je in dit land van premier Rutte niet over je kant te laten gaan.”

Gözübüyük: het is makkelijk om snel het woord ‘emotie’ erbij te halen

Scheidsrechter Gözübüyük vond het jammer dat Maaskant zijn optreden een toneelstukje noemde. Hij wilde een statement maken. Maaskant heeft een voorbeeldfunctie. En, zo voegde hij er triomfantelijk aan toe, het heeft kennelijk geholpen - daarna was Maaskant stil. Hij vindt het “te makkelijk om er heel snel het woord emotie bij te halen”.

“Ik ken hem als een goede trainer. Hij heeft echter ook een voorbeeldfunctie. Dit soort dingen moet niet overslaan naar het amateurvoetbal. Het was een persoonlijk statement van mij, laten we niet vergeten wat er recent is gebeurd. Het heeft blijkbaar geholpen, want ik heb Maaskant de rest van de wedstrijd niet meer gehoord.”

http://www.youtube.com/watch?v=bdaVK-71V8s


Gözübüyük krijgt steun van minister Schippers, zo bleek vandaag in de Tweede Kamer. Ze antwoordde op vragen van PvdA-kamerlid Tjeerd van Dekken dat de intentie van de scheids goed was.

“Het draait om respect. Natuurlijk worden er op het veld beslissingen genomen waarvan je soms denkt: waanzin, is die man gek geworden? Maar dan kun je beter naderhand het gesprek aangaan. Volwassen mensen moeten het voorbeeld geven voor jongeren die het allemaal nog moeten leren.”

‘Respect is een holle term’

Wilfried de Jong legde in zijn column in nrc.next de vinger op de zere plek: de problematische relatie tussen voetbal en respect. Dat laatste is een holle term, zegt hij. Teveel gebruikt. Maar van ‘sport is emotie’ moet hij ook niets hebben. Het probleem is, denkt De Jong, dat emotie en respect moeilijk te verenigen zijn.

“Gisteravond keek ik naar de samenvattingen van de voetbalwedstrijden. De verslaggever in de Kuip vatte onbedoeld mijn probleem in één zin samen: „De emoties lopen hoog op, van respect is nu weinig sprake.”

Ik kon wel janken.”